Companii

Piata farmaceutica a franat puternic in trim. II, iar in iunie au aparut si primele semne de scadere

Piata farmaceutica a franat puternic in trim. II, iar in iunie au aparut si primele semne de scadere
06.08.2009, 18:44 22

Piata farmaceutica locala a crescut cu 13,1% in primele sase luni ale acestui an, pana la peste 3,8 mld. lei, sustinuta de evolutia din primul trimestru, in conditiile in care trimestrul doi a franat puternic, iar luna iunie a adus si prima scadere, potrivit datelor transmise Ziarului Financiar de catre compania de analiza si studii de piata Cegedim Romania.

"Suntem intr-un punct de inflexiune. De la cresterile anilor trecuti, traversam acum scaderi mai mari sau mai mici in functie de ce ne raportam", a spus Petru Craciun, directorul general al Cegedim.

In euro, piata a consemnat o contractie de 1,8%, pana la 916,4 mil. euro, in primele sase luni ale acestui an raportat la aceeasi perioada din 2008.

Incepand cu 2004 piata a crescut atat in lei, cat si in euro, astfel ca reducerile anuntate sunt primele de acest fel din ultimii sase ani. Astfel, dupa evolutia puternica din primul trimestru de 22,5% in lei (9,5% in euro), in trimestrul al doilea vanzarile de medicamente au avut un plus de numai 4,7% (scadere de 8,8% in euro), iar in iunie scaderea a fost de 0,3% (13,5% in euro), conform Cegedim Romania.

 

Eliminarea plafoanelor si cresterea preturilor au influentat piata

Evolutia pietei din primul trimestru s-a bazat pe cresterea preturilor la medicamente in luna februarie, care insa nu s-a mentinut foarte mult timp, ministerul operand in aprilie o scadere de circa 10%.

De asemenea, un rol important in evolutia vanzarilor de medicamente l-a jucat eliminarea plafoanelor de la farmacii in toamna anului trecut, ceea ce a impulsionat majorarea consumului.

"Pentru noi cel mai ingrijorator lucru il reprezinta scaderea in volum, care a inceput sa se resimta din 2008, dar acum se apropie de 20%, ceea ce inseamna foarte mult pentru industria farmaceutica", a mai spus reprezentantul Cegedim. Scaderile din ultimele luni sunt vizibile atat la nivelul OTC-urilor (medicamente fara reteta), ceea ce semnaleaza reducerea puterii de cumparare, cat si la nivelul medicamentelor cu prescriptie (RX).

 

Arieratele, cel mai mare risc pentru industrie

"Produsele Rx care se adreseaza afectiunilor cu gravitate peste medie au o cerere putin elastica si doar situatia extrema in care pacientul nu-si poate procura sau nu gaseste medicamentul poate duce la scaderea semnificativa a vanzarilor", este de parere Craciun. Cu toate acestea, persoanelor cu afectiuni mai putin severe au mers mai putin la medic in ultima perioada, ceea ce a generat scaderea de pe segmentul cu reteta.

Cum se explica scaderea in volum si cresterea in valoare? Scaderea de catre Ministerul Sanatatii a pretului la medicamentele de import cu circa 10% din aprilie a facut ca unele produse sa fie din ce in ce mai putin atractive pentru companiile farmaceutice, care fie le-au comercializat mai putin, fie au renuntat la ele. Astfel produsele ieftine au fost inlocuite cu unele dintr-un segment superior de pret. Desi in ultimele luni tendinta pe piata de medicamente a fost de scadere a pretului, o analiza pe ani arata ca pretul este in crestere. Cegedim monitorizeaza iesirile de produse din farmacii. Aceste date contin adaosurile farmaciilor.

Directorul Cegedim este de parere ca cel mai mare risc pentru industria farmaceutica il reprezinta acumularea de arierate financiare, care ar conduce la blocaje similare celor din anii 2003-2004.

 

Cum merge piata in varianta IMS Health

Vanzarile de medicamente au crescut cu 20,5% in primele cinci luni ale acestui an, pana la 3,5 mld. lei (838 mil. euro), potrivit datelor companiei de cercetare de piata IMS Romania, care monitorizeaza intrarile de produse in farmacii. In volum piata a avut o scadere de 5,2%, pana la 204 milioane de unitati.

Diferenta dintre intrarile de produse in farmacii si iesiri o reprezinta stocurile care ajung la circa 500 mil. euro.  

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO