Companii

Piaţa francizelor se apropie de un miliard de euro

Piaţa francizelor se apropie de un miliard de euro

Autor: Adriana Rosoga

31.10.2010, 23:33 68

Cifra de afaceri în sistem de franciză în România se ridica lacirca 900 de milioane de euro în 2009, potrivit unui raport decercetare de piaţă realizat de Asociaţa Română de Franciză (ARF)."Reţelele de franciză autohtone reprezintă 45-47% din cota de piaţăa tuturor sistemelor de francize, datorită în principal faptului căprodusele şi serviciile sunt adaptate nevoilor consumatorilor, darşi pentru că preţul şi investiţiile necesare sunt considerabil maimici decât cele aferente francizelor străine", spun reprezentanţiiARF.

Cele mai căutate francize sunt cele din industria alimentară şiservicii. "Conform unor studii recente, românii cheltuiesc cea maimare parte din veniturile lor pentru hrană, fiind pe primul loc înUE la acest capitol, lucru ce se reflecta şi în proporţia deţinutăde francizele destinate acestui domeniu." În perioada 2007-2010strategia de pătrundere a francizelor străine pe piaţa locală afost master-franciza, adică francizorul (cel care obţine franciza)beneficiază de o exclusivitate teritorială pe o zonă geograficădefinită printr-un contract de master-franciză. Printre francizelecare operează pe piaţa locală se numără: Pizza Hut, Chipstix,NewYork Pizza, Broaster Chicken, NordSee (foto), DryWallTeam,Fornetti, Piritex, Ana Pan, Miniblue sau Wu Xing.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO