Companii

Piaţa oficială a lactatelor a pierdut un sfert din volum

Piaţa oficială a lactatelor a pierdut un sfert din volum

Piaţa a scăzut din cauza diminuării puterii de cumpărare a românilor. Foto Andreea Alexandru

Autor: Mădălina Dediu Panaete

31.01.2013, 00:07 1093

Piaţa oficială a lactatelor a scăzut anul trecut cu 20-25% în volum comparativ cu 2011 din cauza diminuării puterii de cumpărare a românilor, potrivit estimărilor lui Dorin Cojocaru, director general al Asociaţiei Patronale Române din Industria Laptelui (APRIL).

"Consumul de lapte a fost anul trecut de 60 de litri per capita, infim comparativ cu alte ţări occidentale. Consumul nu a scăzut pentru că a dispărut lap­tele din preferinţele românilor, ci din cauza priorităţilor din bugetul familiei", a explicat el.

Din punctul de vedere al valorii, comparativ cu 2008 piaţa oficială a laptelui (fără vânzările prin pieţe sau consumul de lapte din producţie proprie) a scăzut de la 2 mld. euro la 0,8 mld. euro anul trecut.

"Piaţa a scăzut uniform pe toate categoriile de produse. Pot spune că se vinde ce este mai ieftin (..). Totuşi în­cep să crească preferinţele pentru «fabricat în România» şi acesta este un lucru bun", a mai spus Cojocaru.

APRIL are 44 de membri dintre care 39 producători de lactate care procesează 70% din laptele materie primă din România. Printre membrii aso­ciaţiei se află şi Danone, Albalact, FrieslandCampina şi Covalact.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO