Companii

PIB-ul României a scăzut în T3 cu 2,5% pe fondul scăderii activităţii din construcţii şi a reducerii veniturilor din impozite

02.12.2010, 10:09 28

Produsul Intern Brut (PIB) estimat pentru trimestrul III 2010 afost de 136,60 miliarde lei preţuri curente, în scădere - întermeni reali - cu 2,5% faţă de trimestrul III 2009 şi cu 0,7% faţăde trimestrul doi, conform datelor Institutului Naţional deStatistică (INS).

Industria a fost ramura care a înregistrat cea mai mare creşterea volumului de activitate, cu 4,2%. Creşteri uşoare ale volumuluide activitate s-au mai înregistrat şi în activităţile financiare,imobiliare, de închirieri şi serviciile pentru întreprinderi(+2,6%).

Reduceri ale volumului de activitate s-au înregistrat înagricultură, vânat şi silvicultură; pescuit şi piscicultură(-7,6%), construcţii (-14,9%), în activităţile de comerţ, reparareaautomobilelor şi articolelor casnice; hoteluri şi restaurante;transporturi şi telecomunicaţii (-6,5%) şi în alte activităţi deservicii (-0,3%). Ca o consecinţă a evoluţiei negative înregistratepe ansamblul economiei, s-a redus volumul impozitelor pe produscolectate la bugetul de stat, impozitele nete pe produsînregistrând o scădere cu 3,3%.

Din punctul de vedere al utilizării Produsului Intern Brut, întrimestrul III 2010 cererea internă a scăzut cu 2,5 procente,comparativ cu acelaşi trimestru din anul 2009, pe seama reduceriivolumului formării brute de capital fix (-13,7%) cât şi a volumuluiconsumului final. Consumul final total s-a redus cu 1,4%, atât caurmare a diminuării volumului cheltuielilor pentru consumul finalal gospodăriilor populaţiei cu 1,0 procente cât şi a volumuluicheltuielii pentru consum final a administraţiilor publice care s-adiminuat cu 3,0%.

Un efect pozitiv asupra PIB l-a avut evoluţia exportului net caurmare a creşterii mai accentuate a volumului exporturilor debunuri şi servicii (+14,6%) comparativ cu cea a volumuluiimporturilor (11,9%).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO