Companii

Pierderea contractelor cu Bechtel a taiat 60% din afacerile Grandemar

01.10.2009, 23:16 69

Compania Grandemar din Cluj-Napoca, unul dintre furnizorii demateriale de constructii al companiei americane Bechtel, estimeazao scadere cu 60% a cifrei de afaceri in acest an, pe fondul crizeifinanciare si al reducerii semnificative a cererii din parteaBechtel, principalul client al Grandemar.

Potrivit oficialilor Grandemar, anul acesta vanzarile vor ajungela 9 mil. euro, in conditiile in care jumatate din livrarilecompaniei de anul trecut erau sustinute de colaborarea cu firmaamericana Bechtel.

Compania clujeana a incheiat anul 2008 cu o cifra de afaceri de22 mil. euro, in crestere cu peste 37% fata de anul precedent.

"Pe piata nu mai exista finantare pentru proiectele deinfrastructura locale, iar finantarile externe se acceseaza foartegreu. In plus, compania Bechtel, principalul nostru client, a redussemnificativ colaborarea cu firma noastra", a declarat CarmenIonescu, directorul general al companiei Grandemar.

Contactati de ZF, oficialii Bechtel au spus ca exista situatiiin care au renuntat la colaborarea cu unii furnizori datoritafaptului ca acestia au crescut preturile la materialele furnizatesi nu au respectat termenele de livrare prevazute de contract.

"Colaboram cu firma Bechtel din momentul inceperii lucrarilor laautostrada Transilvania si furnizam pentru ei nisip de concasaj,criblurile asfaltice si piatra bruta. Ne aflam in situatia in careavem de recuperat sume gigant pentru lucrarile efectuate inca deanul trecut, iar sansele ca acesti bani sa-i primim sunt foartemici datorita lipsei de lichiditati de pe piata", a spus CarmenIonescu.

Principalul actionar al companiei este Bloem International BVdin Olanda care detine 50,8% din actiuni. Firma austriaca deconstructii Strabag Egipto detine circa 41,2% din actiunileGrandemar, restul actiunilor fiind detinute de altiproprietari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO