Companii

Pierderi de 14 milioane de euro pentru Ringier, editorul tabloidului Libertatea

Pierderi de 14 milioane de euro pentru Ringier, editorul tabloidului Libertatea
27.04.2010, 23:05 130

Grupul elvetian de presa Ringier, care detine tabloidulLibertatea plus alte reviste (TVMania, Unica etc.) si care a vandutla inceputul acestui an publicatiile Evenimentul zilei si Capital,a inregistrat anul trecut pe piata romaneasca pierderi de 57,6 mil.lei (14 mil. euro) la afaceri de 124 mil. lei. Businessul a fostlovit de scaderea abrupta a vanzarilor de publicitate cu 70% si aconcurentei pe circulatie din partea grupului Adevarul.

In bilantul pe 2009 al companiei, Romania este tara care a avutscaderea cea mai puternica dintre tarile din Europa Centrala si deEst.

"Fara Romania, afacerea Ringier in blocul central siest-european ar fi fost mult mai stabila. Stim ca va dura ceva timppana cand piata locala isi va reveni", spune Christian Unger, CEOal Grupului Ringier. Anul trecut, grupul elvetian a inregistrat lanivel global o cifra de afaceri de peste 0,9 mld. euro si un profitnet dupa impozitare de 0,12 mld. euro. Romania aduce 2,7% dinvanzarile companiei la nivel global, cea mai importantacontributie, respectiv 63,7%, fiind adusa de afacerile din Elvetiasi Germania. "Am fost surprinsi de viteza cu care piata media ascazut in Romania, insa va ramane o tara in care vom investi incontinuare. Ne concentram pe ziarele de bulevard si mai puternic peonline", spune Michael Ringier, proprietarul grupului.

In Romania, Ringier a trecut prin restructurari masive anultrecut care au presupus reduceri de personal, inchiderea ziaruluigratuit Compact si a revistei Diva si a vandut la inceputul acestuian Evenimentul zilei si Capital, unele dintre cele mai cunoscutebranduri din presa locala catre omul de afaceri Bobby Paunescu.

"Nu avem planificata o vanzare a business-ului din Romania,suntem multumiti cu masurile de restructurare, o sa continuam peviitor cu actualul portofoliu. Dorim sa crestem cota afaceriidigitale", spune CEO-ul Grupului Ringier.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO