Companii

Pierderi de 6 milioane de euro la Zaharul Oradea

26.02.2003, 00:00 101

Compania Zaharul Oradea, membra a holdingului Cristal Diamant, a inregistrat anul trecut pierderi de sase milioane de dolari, din cauza pretului redus de vanzare a zaharului pe piata romaneasca, a declarat Ziarului Financiar Lavinia Ioan, responsabil pentru relatii cu presa in cadrul firmei.
Firma a avut anul trecut o cifra de circa 22 milioane de dolari, in crestere cu 10% fata de valoarea consemnata in anul precedent.
Reprezentanta Cristal Diamant considera ca principalul motiv care a dus la inregistrarea pierderilor o reprezinta importurile ieftine de zahar, care forteaza compania sa mentina pretul de vanzare sub costuri.
Investitorii straini analizeaza chiar posibilitatea de a se retrage de pe piata romaneasca daca situatia financiara nu se va imbunatati. "Totusi, in acest an vom continua lucrul, in speranta ca preturile vor creste", a precizat reprezentanta Cristal Diamant.
Fabrica a vandut, in luna ianuarie, kilogramul de zahar cu 11.200 de lei. Pentru a nu inregistra pierderi insa, pretul de vanzare ar trebui sa se situeze in jurul valorii de14-15.000 de lei, apreciaza reprezentanta firmei. Ea considera ca toti producatorii din Romania merg in pierdere.
Astfel, principala solicitare a producatorilor este majorarea nivelului taxelor vamale la importurile de zahar brut si rafinat. Aceste taxe vamale ar putea fi majorate pana la sfarsitul lunii, in vederea stimularii productiei interne de sfecla de zahar si a sustinerii investitiilor realizate in sectorul de prelucrare, potrivit oficialilor Ministerului Agriculturii Alimentatiei si Padurilor. Firmele din industrie au solicitat Guvernului, in urma cu cinci luni, majorarea taxelor vamale la importul de zahar brut de la 30% la 45% si la importul de zahar alb de la 45% la 90%.
Cum aceste norme nu au fost adoptate inca, Cristal Diamant nu a stabilit strategia pentru acest an, conducerea asteptand inca publicarea in Monitorul Oficial a noilor niveluri ale taxelor vamale pentru importurile de zahar.
Cristal Diamant este integral privata, capitalul fiind detinut in proportii egale de grupul Pfeifer & Langen din Germania si Cristal Union din Franta. Holdingul este alcatuit din trei fabrici, celei din Oradea adaugandu-i-se inca doua in Arad si Carei, dar care sunt in conservare aproape de cand au fost preluate de investitorii straini.
"Fabricile din Carei si Arad sunt inchise din cauza ca nu este sfecla. La Arad, nu se mai produce nimic din 2000, fabrica functionand doar ca baza de receptie a sfeclei, in timp ce capacitatea din Carei este inchisa total", a declarat Ioan. In acest moment, nu exista sperante ca in acest an ar fi suficienta sfecla pentru a mentine deschise toate cele trei fabrici, a adaugat ea.
Anul trecut, fabrica din Oradea a produs 65.000 de tone de zahar, din care numai 15.000 au fost obtinute din prelucrarea sfeclei, restul fiind obtinut din procesarea zaharului brut importat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO