Companii

Polonezii de la Echo încep în vară, cu fonduri proprii, lucrările la un mall în Braşov

Polonezii de la Echo încep în vară, cu fonduri proprii, lucrările la un mall în Braşov

Mallul Korona va costa 100 mil. euro

Autor: Cristi Moga

08.12.2012, 18:00 3281

Compania Echo Investment, controlată de către miliardarul Michal Solowow, al treilea cel mai bogat om din Polonia, anunţă că va începe în vara anului viitor lucrările la mallul de 100 de milioane de euro Korona Braşov, pentru care a cumpărat un teren de 5 ha în nordul oraşului încă din 2007.

După ce în toamnă au reuşit să semneze un contract cu francezii de la Carrefour pentru închirierea unui spaţiu de 8.500 mp în mall, polonezii spun acum că sunt dispuşi să înceapă lucrările din fonduri proprii, în condiţi­ile în care grupurile Immochan şi NEPI speră de asemenea ca la finalul acestei ierni să atace Braşovul cu alte proiecte de malluri.

"Autorizaţia de construire sperăm să o obţinem în februarie sau, cel târziu, până în aprilie şi să începem lucrările în luna iunie a anului viitor. Vom începe construcţia cu fonduri proprii când vom avea contracte semnate pentru 40% din suprafaţă. Când gradul de închiriere va ajunge la 70% vom obţine şi finanţare bancară prin intermediul filialei din Polonia", a declarat pentru ZF Roxana Stănciulescu, cea care din toamna acestui an a preluat poziţia de senior leasing manager al Echo Investment.

Competiţia între viitoarele centre comerciale din Braşov se anunţă acer­bă, iar Stănciulescu apreciază că "ar fi un dezastru" ca toate proiectele propuse să fie dezvoltate în acelaşi timp.

De cealaltă parte, la circa doi kilometri distanţă, pe platforma Tractorul, şi francezii de la Immochan şi Auchan îşi propun ca în primăvara anului viitor să înceapă lucrările la proiectul Coresi, iar în sudul oraşului NEPI pregăteşte un alt centru comercial în jurul hipermarketului Carrefour existent, programat spre finalizare în primăvara anului 2014.

"Ar fi un dezastru dacă toate aceste proiecte ar fi dez­vol­tate în forma actuală şi în acelaşi timp. Ar fi greu pentru absolut toţi", afirmă Roxana Stănciulescu.

Fostul consultant de la Jones Lang LaSalle vorbeşte despre un potenţial dezastru în scenariul în care în Braşov, unde în prezent nu există niciun mall mai mare de 20.000 de metri pătraţi, ar putea apărea în următorii doi ani cel puţin trei astfel de proiecte, ceea ce ar duce la o supraofertă comercială. Pentru atragerea chi­riaşilor şi menţinerea lor, proprietarii mallurilor ar fi nevoiţi să reducă substanţial chiriile, astfel că nimeni nu ar avea de câştigat.

 

Citiţi articolul integral pe www.zfcorporate.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO