Companii

Ponta reia ideea impozitării suplimentare a salariilor pentru directorii din companiile de stat

Ponta reia ideea impozitării suplimentare a salariilor...

Autor: Ovidiu Bărbulescu

23.04.2013, 13:57 467

Ideea a fost reluată de premier în şedinţa de marţi a Guvernului, după ce a prezentat, ca exemplu, faptul că salariile directorilor Romgaz, Nuclearlectrica şi Hidroserv ajung la 13.000-14.000 lei, Ponta spunându-le ministrului Finanţelor, Daniel Chiţoiu, şi ministrului delegat pentru Energie, Constantin Niţă, că trebuie găsită o soluţie.

"Poate reuşiţi, domnul ministru Chiţoiu şi domnul ministru Niţă, să vedem ce facem cu aceşti săraci de directori. Eu vreau să avem directori foarte bine plătiţi, chiar dacă, sigur, sindicaliştii am văzut că luptă pentru aceşti directori. Îi înţeleg şi de ce, la banii ăştia aş lupta şi eu! Eu ştiam că sindicatele se ocupă de sindicalişti, nu să-i apere pe directori. Noi trăim într-o ţară cu totul şi cu totul specială, în care directorii de la stat sunt apăraţi de şefii de sindicat de la stat. Eu nu zic că nu trebuie plătiţi bine, dar poate vedem de ce trebuie să fie plătiţi mii de directori în felul ăsta, cu un salariu care e de vreo cinci ori cât al dumneavoastră, care, teoretic, sunteţi responsabili de ei. Nu vorbesc de manageri privaţi", a spus Ponta.

În acest context, premierul a apreciat că ar trebui găsită o soluţie pentru impozitarea suplimentară a acestor salarii.

"E o pâine foarte albă la stat, dar poate au şi perfomanţă cu această ocazie şi poate reuşim să mai impozităm într-un fel sau altul, că cred că pot să participe la efortul pe care îl face toată lumea, în condiţiile în care un profesor sau medic îl angajăm acum cu 1.100 lei, un medic rezident, şi 14.000 lei, un director la.... Da, chiar cred că suntem o ţară în care nu punem valorile în ordinea corectă", a spus premierul.

După această declaraţie, Guvernul a prezentat public lista salariilor nete la nivel maxim, pentru luna martie, ale directorilor din companiile de stat din sectorul energetic, în care sunt indicate remuneraţii ce ajung până la 4.693 lei şi 18.000 lei.

Premierul Victor Ponta a declarat anterior, în mai multe rânduri, că bugetarii cu salarii de peste 4.000 lei ar trebui taxaţi, cu o taxă de "solidaritate" de 10% aplicată asupra diferenţei ce depăşeşte această valoare, iar cu banii astfel strânşi să fie acoperite proiecte sociale, precum recalcularea pensiilor militare.

În urmă cu două săptămâni, preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat însă că PNL se opune "categoric" introducerii unei taxe de solidaritate de 10%, susţinută de premierul Victor Ponta, precizând că eventualele venituri la bugetul de stat nu sunt semnificative.

În aceste condiţii, premierul a arătat că aşteaptă de la ministrul de Finanţe Daniel Chiţoiu o soluţie în privinţa banilor pentru pensiile militarilor, dar că că subiectul taxei de solidaritate de 10% urmează să mai fie analizat, precizând că le-a transmis partenerilor din USL să nu vină la rectificarea bugetară cu solicitări de sume suplimentare dacă se opun acestei propuneri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO