Companii

Popovici Nitu: Am ajuns sa avem contracte mai mari pe energie decat in imobiliare

Popovici Nitu: Am ajuns sa avem contracte mai mari pe energie decat in imobiliare

1: Ernest Popovici: In Romania, numele conteaza mai mult decat brandul. Astfel, fie ca vorbim de o companie sau de o persoana fizica, clientul apeleaza la un anumit avocat pentru ca pe el il cunoaste si in el are incredere; 2: Florian Nitu: A fost o munca teribila, intr-un an in care nu am avut onorarii de succes si nici incasari de le entitati de stat. Pot spune ca am muncit mult mai mult in 2009 pentru a depasi rezultatele din 2008.

03.02.2010, 23:22 627

Avocatii de la Popovici Nitu & Asociatii, care auinregistrat anul trecut afaceri de peste sapte milioane de euro,mizeaza in acest an pe o crestere a incasarilor din domeniulenergetic, dupa ce in perioada 2006-2008 imobiliarele au fost nisacare a contribuit la cresterea constanta a cifrei de afaceri.

"In 2003 am simtit ca in real estate va fi un boom si am inceputsa formam o echipa puternica, astfel ca in 2006 cand piata aexplodat, aveam deja avocatii capabili sa asiste clientii dindomeniu. In 2007 aveam o discutie despre cum se va dezvoltaenergia, iar acum avem in domeniu contracte mai mari decat inimobiliare. Contractele de energie au adus anul trecut 10% dinvenituri, iar in acest an ponderea va creste la 15-20%", apreciazaFlorian Nitu, managing partner al firmei fondate de Ernest Popoviciin anul 1995.

Firmaa inregistat anul trecut o crestere de circa 5% a incasarilor,depasind pragul de sapte milioane de euro in primul an dificilpentru piata firmelor de avocatura din ultimul deceniu.

"A fost o munca teribila, intr-un an in care nu am avut onorariide succes si nici incasari de le entitati de stat. Pot spune ca ammuncit mult mai mult in 2009 pentru a depasi rezultatele din 2008.Un alt element care ne-a ajutat sa crestem a fost recrutarea a sasenoi oameni, astfel ca echipa a crescut la 55 de avocati", spuneNitu.

Popovici Nitu a cooptat recent doi avocati parteneri in cadrulfirmei - Ciprian Dontu si Alexandru Ambrozie, care vor avearesponsabilitati de coordonare a practicilor de litigii siarbitraj, respectiv bancar, finantari si piete de capital.

Departamentul de litigii este de fapt unul pe care firma isipropune sa il intareasca in acest an, in care este vizata o nouacrestere a cifrei de afaceri.

"Anul acesta credem ca va fi unul tot de crestere, dar nu asputea spune cu cat. Ne-am extins prin inchirierea unui etaj dincladirea de birouri Casa Stega si am semnat pentru inchirierea unuinou etaj in cladirea Dorobanti 239, unde ne desfasuram activitateaacum", spune Nitu.

Asistenta la investitii de 10 miliarde deeuro

Firma de avocatura a fost una dintre primele fondate in 1995 (anin care avocatii au putut sa se organizeze in societati civile - n.red.) de catre Ernest Popovici, 55 de ani, alaturi de alti treiavocati, care au asistat pentru inceput in special clientifrancezi, in conditiile in care Popovici absolvise cursurile unuimaster in Dreptul Contractelor la Universitatea Clermont Ferrand sicolaborase cu importante firme de avocatura din Hexagon.

De-a lungul celor 15 ani, firma a asistat la investitii de zecemiliarde de euro realizate de clienti precum Renault, Orange,Nokia, EDF, Auchan sau Immoeast.

Cu toate acestea, ca numar de avocati firma a ramas una demarime medie spre mare, in timp ce principalii competitori din urmacu 15 ani - NNDKP si Musat & Asociatii - au crescut la 80-100de avocati.

"Fiecare a avut o politica proprie de crestere pentru ademonstra ca are un cabinet semnificativ. Eu nu am avut aceeasipolitica precum Ion Nestor sau Gheorghe Musat. N-am tinut niciodatasa avem 100 de oameni. In Romania, numele conteaza mai mult decatbrandul. Astfel, fie ca vorbim de o companie sau de o persoanafizica, clientul apeleaza la un anumit avocat pentru ca pe el ilcunoaste si in el are incredere; daca il asista un alt avocat, fieel si din aceeasi firma, s-ar putea sa nu fie la fel de multumit",spune Popovici, care in perioada 2000-2002 a fost si asociat incadrul Musat & Asociatii, una dintre cele mai mari firme de pepiata.

Popovici face in prezent parte din consiliile de administratieale unor firme precum Orange sau Auchan si este presedinte alAsociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile (APIA),dar debutul in avocatura de consultanta a fost la fel de anevoiosca si pentru ceilalti competitori.

"A fost foarte greu la inceput. In perioada 1990 - 1995 totiavocatii functionau ca societati comerciale deoarece altfel nuputeai sa-ti faci sediu sau sa iti tragi linie de telefon. Cele maimari probleme erau reprezentate decomunicare, faxuri, cadea linia si nu mai puteai tine legatura cuclientii. In 1995 am infiintat una dintre primele societati civilede avocatura, alaturi de tata, sotie si Flavia Teodosiu",povesteste Popovici.

Firma a crescut constant in ultimii ani si a fost unul dintrecei mai activi jucatori din piata de fuziuni si achizitii, in careactivitatea avocatilor de consultanta este cea mai vizibila.

"In trei-patru ani cred ca vom ajunge la 70-75 de avocati si 15parteneri", conchide Nitu.

Un avocat partener intr-o firma din top zece, pe o piata de 200mil. euro, poate ajunge la venituri anuale cuprinse intre 700.000de euro si un milion de euro, alaturi de notari avocatura fiind ceamai profitabila profesie liberala.

Cele mai mari contracte de anul trecut

1. Casa de avocatura a asistat proprietarii in restructurareacorporativa a firmei Medlife si ulterior in tranzactia cu SGAM,afacere de peste 20 de milioane de euro;

2. A asistat Auchan Romania in legatura cu proiecte de achizitiede spatii comerciale in valoare de aproximativ 30 milioane deeuro;

3. A asistat fondul de investitii Immoeast in numeroase proiectede achizitii/completare a portofoliului, precum participatiiledetinute de companiile Eyemaxx sau EFG in proiecte comune,achizitii cu valoare combinata de peste 40 mil. euro;

4. Reprezentarea Fondului Proprietatea in legatura cu vanzareaparticipatiei din CEZ Distributie, Vanzare si Servicii intr-unproiect cu o valoare de peste 230 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO