Companii

Popoviciu îşi trece în „portofoliu“ al doilea mall după ce a venit cu banii la Tiago Oradea

18.08.2010, 23:46 37

Omul de afaceri Gabriel Popoviciu, care a câştigat în urmă cudouă luni licitaţia pentru achiziţia mallului Tiago din Oradea,aflat în faliment, prin intermediul firmei Shopping Center Holding,a virat în prima parte a acestei săptămâni 30,5 milioane de euro,suma aferentă tranzacţiei.

"Potrivit regulamentului, am făcut acţiunea de transfer alproprietăţii imediat după ce banii au intrat integral în cont. Înurma viramentului, vom face raportul către creditoriidezvoltatorului proiectului, MLS Proiect Oradea. Nu ştim ce se vaîntâmpla în continuare cu centrul comercial, întrucât în caietul desarcini nu există nicio condiţie pe care cumpărătorul ar trebui săo îndeplinească în acest sens", a declarat Andreea Anghelof,partener în cadrul Casei de Insolvenţă Transilvania, lichidatorulMLS Proiect Oradea, subsidiară a grupului irlandez Mivan.

Implicarea lui Popoviciu în afacerea Tiago Oradea era pusă subsemnul întrebării, până recent. Potrivit informaţiilor din piaţăînsă, miliardarul a început să caute, după câştigarea licitaţiei,în iunie, companii dispuse să deschidă magazine în cadrul malluluidin Oradea, oferindu-le condiţii avantajoase, dar nu a reuşit săstrângă un număr important de chiriaşi cu care să lanseze centrulcomercial, lipsa acestora fiind şi motivul pentru care mallul aintrat în faliment.

"Nu cred că retailerii se vor grăbi să semneze contracte pentruun spaţiu comercial în Tiago Mall, principalul deza­vantaj fiindacela că mallul este în afara oraşului, la o distranţă de circa unkilometru de ultimele blocuri. Mai mult de atât şi Era ShoppingMall, care este peste drum de Tiago Mall, se confruntă cu lipsa dechiriaşi. Oradea este deja acoperită. Centrul comercial Lotus, careare peste 100 de magazine, alte câteva zone comerciale şimagazinele din Ungaria sunt suficiente pentru nevoile actuale aleoraşului", este de părere unul dintre retailerii din industria defashion prezent cu magazine şi în Oradea.

În prezent proiectul Tiago Mall este aproape finalizat, spaţiilecomerciale urmând să fie amenajate de companiile care vor acceptasă semneze contracte de închiriere cu noul proprietar, ShoppingCenter Holding. Atât compania Shopping Center Holding, cât şiavocaţii care au participat la finalizarea tranzacţiei de parteacumpărătorului nu au dorit să comenteze pe marginea acestuisubiect.

Până să ajungă la faliment, dezvoltatorul proiectului MLSProiect Oradea a vrut să transforme mallul într-un outlet, potrivitinformaţiilor din piaţă, ceea ce ar fi însemnat ca Tiago Mall să fifost singurul outlet din vestul ţării. Proiectul nu s-a concretizatînsă.

Licitaţia de vânzare a mallului a fost contestată de cătrefoştii proprietari ai centrelor comerciale Euromall Piteşti şiEuromall Galaţi, care au fost descalificaţi înainte de derularealicitaţiei, pe motiv că nu au depus toate actele în forma cerută încaietul de sarcini, potrivit reprezentanţilor Casei de InsolvenţăTransilvania.

Activul cumpărat de Shopping Center Holding este compus dintr-unteren de 69.800 metri pătraţi şi clădirea centrului comercial. PuiuPopoviciu a dezvoltat şi unul dintre cele mai mari proiectecomerciale din România - Băneasa Shopping City - din nordulCapitalei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO