Companii

Popp, actionarul dezvoltatorului imobiliar Impact: Suntem prea saraci sa fim toti proprietari de locuinte

Popp, actionarul dezvoltatorului imobiliar Impact: Suntem prea saraci sa fim toti proprietari de locuinte

Dan Ioan Popp, CEO si actionar al dezvoltatorului imobiliar Impact

29.01.2009, 17:48 58

"Suntem prea saraci sa fim atatia proprietari. Ce s-a intamplat in perioada comunismului a fost o greseala", a declarat Popp pentru ZF, Impact fiind unul dintre primii dezvoltatori care realizeaza locuinte destinate si inchirierii.

In conditiile in care salariul mediu net pe economie este in jurul valorii de 350 de euro lunar, calculat la un grad de indatorare de 60% din venituri, un cuplu poate contracta un credit de maxim 40.000 de euro, pentru o perioada de 20 de ani, cu ajutorul caruia poate cumpara o garsoniera sau un apartament cu doua camere intr-un oras mediu din tara. In Bucuresti, cu 40.000 de euro poate fi cumparata o garsoniera confort 3 intr-o zona periferica a orasului.
In prezent, piata rezidentiala este partial blocata in ciuda faptului ca preturile au scazut cu circa 30% in decurs de un an, iar Guvernul a incercat sa stimuleze vanzarile prin reducerea TVA-ului de la 19% la 5% pentru locuintele noi cumparate cu un pret mai mic de 380.000 de lei.
"Masura nu este suficienta pentru deblocarea pietei. In aceasta piata sunt cel putin doi jucatori: cererea si oferta. Eu pot avea un pret accesibil, prin reducerea TVA-ului de catre stat si prin renuntarea la o parte din profit, dar cetateanul zice acelasi lucru: n-am bani. Pana la deblocarea sistemului bancar nu se va schimba nimic", mai spune Popp.
Circa 80% din locuintele dezvoltate de Impact se incadreaza in plafonul de 380.000 de lei, impus de Guvern pentru reducerea de TVA, in timp ce profitul per apartament a scazut cu cel putin 10%, potrivit datelor prezentate de Popp.
Popp anunta in urma cu un an si jumatate, moment in care capitalizarea companiei era de 410 milioane de euro, ca va investi mai multe sute de milioane de euro in proiecte rezidentiale in Cluj si Bucuresti. In august anul trecut, compania de consultanta imobiliara DTZ Equinox evalua activele imobiliare ale Impact la 400 mil. euro, moment in care capitalizarea companiei era sub 100 de milioane de euro. Titlurile dezvoltatorului, companie listata pe Bursa de Valori, sunt suspendate din data de 21 noiembrie, la acel moment capitalizarea companiei fiind de 14,8 mil. euro.
Impact a livrat circa 200 de locuinte in ansamblul Greenfield din Pipera, alte 100 de unitati urmand a fi livrate pana la sfarsitul primavarii. Compania are disponibile spre vanzare si "cateva zeci de case" la Oradea, zece case la Constanta si alte 10-15 case la Ploiesti.
"Am considerat clasa de lux prea ingusta, astfel ca ne-am reprofilat produsele, iar acum 80% din locuintele noastre sunt mai ieftine de 380.000 de lei. In acesti bani pot fi cumparate de la garsoniere, studiouri si apartamente cu doua sau trei camere, dar si case in Oradea, Ploiesti sau Constanta", detaliaza Popp.
El apreciaza ca, tinand cont de configuratia actuala a pietei, aproximativ 25.000 de beneficiari ar putea "culege fructe" de pe urma reducerii de TVA, ceea ce ar insemna venituri mai mici cu circa 350 de milioane de euro la buget.
Impact este unul dintre primii dezvoltatori care a aplicat noile prevederi privind TVA-ul pe locuinte, compania semnand din decembrie zece contracte pentru locuinte cu TVA redusa.
Pe de alta parte, circa doua din trei locuinte din proiectul Greenfield au fost preluate in ultima perioada printr-un sistem care prevede ocuparea locuintelor cu chirie pentru o perioada de maxim patru ani, dupa care chiriasul are posibilitatea de a cumpara locuinta, o parte din chiria platita si avansul fiind scazute din pret.
Popp nu a precizat numarul locuintelor vandute de Impact in ultima perioada, dar a spus ca cifrele de vanzari din luna ianuarie 2009 sunt comparabile cu cele din anii buni.
 
Impact ramburseaza 9,1 mil. euro in contul obligatiunilor emise in 2005
Impact Bucuresti (IMP) va rambursa pe 2 februarie suma de 38,7 mil. lei (9,1 mil. euro) in contul obligatiunilor emise de companie in urma cu patru ani, in conditiile in care acestea au ajuns la scadenta. Conform ultimelor raportari financiare, la 30 septembrie, Impact mai avea bani in conturi si la banci in valoare de 90,6 mil. lei (circa 21,4 mil. euro), astfel ca
rambursarea obligatiunilor ii va afecta serios lichiditatile. Compania a lansat in 2005 obligatiuni cu o valoare de 31,2 mil. lei, pentru care a platit pana la scadenta acestora o dobanda de 12,4 mil. lei. Dobanda a fost cu 6,5% peste cea interbancara la imprumuturile in valuta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO