Populaţia va suporta costurile colectării selective a deşeurilor

17 sep 2014 Autor: Radu Bostan

Românii trebuie să înveţe să selecteze deşeurile menajere în casă şi să-şi asume costurile serviciului de colectare, după principiul „poluatorul plăteşte“, în condiţiile în care obligaţia României este ca în 2020 să ajungă să recicleze jumătate din deşeurile generate, în loc să le abandoneze la groapa de gunoi.

„În momentul în care gene­răm deşeuri avem obli­gaţii. Da­că iau deşeul de acasă şi îl duc la un centru, recuperez nişte bani. Acela e singurul moment în care cetăţeanul primeşte bani. În rest, plăteşte, pentru colectare şi prin cumpărăturile de la producător“, a declarat Ionuţ Georgescu, director general al Inter­se­mat, o firmă de management a de­şeurilor de ambalaje, în cadrul conferinţei „Cum cură­ţăm România?“, organizată ieri de ZF.

Mai puţin de 3% din „gunoaiele“ generate de români sunt colectate selectiv, în timp ce în statele din Vest procentul trece de 80%. Şi mai puţine deşeuri sunt reciclate, aproape toate ajungând la depozite. Costurile colectării vor creşte dacă România introduce taxe pe depozitarea deşeurilor, după modelul ţărilor din Vest, cu scopul de a încuraja reciclarea. O astfel de taxă ar fi trebuit introdusă din anii anteriori, dar a fost amânată de mai multe ori, iar termenul curent este anul 2017.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 17.09.2014

 
Cuvinte cheie:
Populatia
, colectare selectiva
, deseurilor
, reciclare
, gunoaie
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide