ZF 24

Portretul angajatului ideal în 2013: lucrează ore suplimentare, rezistă la stress şi munceşte mai mult decât colegii lui

Portretul angajatului ideal în 2013: lucrează ore...

Autor: Adelina Mihai

28.12.2012, 07:00 129

Indiferent de domeniul în care reuşesc să se angajeze în 2013 - IT, outsourcing, farma, auto sau agricultură- cei care vor să îşi securizeze joburile ar trebui să îndeplinească o serie de trăsături care erau oarecum atipice în perioada de boom economic. Se caută angajaţi foarte productivi cu pretenţii reduse, spun specialiştii în domeniul resurselor umane.

“Vor fi preferaţi angajaţii care acceptă din start ore suplimentare şi care conving angajatorii că vor aduce plus-valoare. În 2013 angajatorii se vor uita foarte atent pe cine angajează! În primul rând că vor avea de unde alege (că întotdeauna vor fi excepţii notabile deoarece specialiştii sunt întotdeauna în deficit, inclusiv în criză!). În al doilea rând pentru că se caută oameni rezistenţi la stress şi la program prelungit fără compensări sau beneficii suplimentare. În al treilea rând pentru că s-a început o cursă pentru competitivitate şi nu poţi fi competitiv cu angajaţi low-level. Vor fi preferaţi cei care acceptă să muncească mult şi să fie plătiţi (mai) puţin!”, a spus Sorin Faur, HR Coordinator în cadrul firmei de con¬sultanţă fiscală şi audit BDO Balkans.

Oamenii de HR nu sunt prea optimişti nici în ceea ce priveşte evoluţia salariilor anul viitor, având în vedere că, de la începutul crizei şi până în prezent, majorările salariale nu au reuşit să acopere rata inflaţiei. O explicaţie a acestui fenomen este, spune Sorin Faur, faptul că majoritatea companiilor abia ce s-au stabilizat după perioada crizei şi nu îşi pot permite să îşi crească din nou costurile fără o creştere pe măsură a productivităţii şi fără rezultate financiare mai bune. În plus, estimările de creştere economică pentru România- în medie, între 1 şi 2%-, arată că salariile nu au cum să fie majorate spectaculos.

Firmele care fac studii salariale estimează creşteri medii de 5- 6 %, însă creşterile reale nu depăşesc 3% dacă se ia în considerare şi inflaţia.
“Creşteri salariale mai mari vor fi cu certitudine însă, de la companie la companie şi de la sector la sector şi de la om la om, în principal în domeniile menţionate ca făcând angajări unde unii fericiţi vor primi 8-10% în plus. Prea puţine cazuri însă pentru a conta la nivel macro”, a mai spus Sorin Faur. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO