Companii

Portughezii de la EDPR iau un credit de 50 mil. euro de la BERD

Portughezii de la EDPR iau un credit de 50 mil. euro de la BERD

Autor: Roxana Petrescu

13.12.2012, 00:06 255

Grupul Energias de Portugal Renovaveis (EDPR), a treia cea mai mare companie din lume în domeniul energiei eoliene, a obţinut o finanţare în valoare de 50 de milioane de euro de la BERD pentru două proiecte de "mori de vânt" din Vaslui şi Tulcea.

Din valoarea totală a creditului, jumătate din bani vin de la BERD, iar restul sunt colectaţi de la bănci comerciale. Aceasta este a treia finanţare acordată de BERD pentru un proiect operat de EDPR în sectorul energiei regenerabile din România după creditele de anul trecut pentru parcurile eoliene de la Cernavodă şi Peştera. "BERD va continua să susţină structuri de finanţare pentru proiecte în sectorul energiei regenerabile din România", a declarat directorul BERD pentru energie Nandita Parshad.

Potrivit datelor publicate de Transelectrica, în acest moment EDPR deţine cinci parcuri eoliene cu o capacitate de 285 MW care presupune investiţii de circa peste 400 de milioane de euro.

Până în prezent, BERD a investit circa 6 miliarde de euro în România în peste 315 proiecte. Capacitatea parcului de la Vutcani este de 24 MW, iar a celui de la Sarichioi de 33 MW.

Potrivit celor mai recente informaţii, în acest moment în România sunt montaţi peste 1.770 MW în parcuri eoliene în contextul în care la finele lui 2009 erau numai 14 MW funcţionali.

Astfel, în plină criză acest domeniu a scos din buzunarele investitorilor străini mai bine de 2,6 miliarde de euro, România fiind în prezent ţara cu cel mai mare parc eolian pe uscat din Europa. Investiţia le aparţine cehilor de la CEZ care au investit 1,1 miliarde de euro în două comune dobrogene, Fântânele şi Cogealeac. Dincolo de CEZ şi EDPR, ceilalţi mari investitori străini din acest domeniu sunt italienii de la Enel şi austriecii de la Verbund.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO