Companii

Povestea antreprenorilor din Alba Iulia care livrează cel mai vândut produs românesc al magazinului IKEA

Autor: Ioana David

10.11.2013, 14:02 8713
Familia Covaciu din Alba Iulia, oraş cu tradiţie în producţia de ceramică din România, punea bazele Ipec în urmă cu 22 de ani, firmă care astăzi a ajuns unul dintre cei mai importanţi furnizori locali ai gigantului suedez IKEA.
 
De fapt, Ipec livrează către suedezi gama Dinera, în prezent cel mai bine vândut produs românesc din magazinul din IKEA din zona Băneasa, dar şi alte game de produse.
 
Firma din Alba Iulia a intrat în reţeaua de peste 1.000 de furnizori ai IKEA în 1996, iar în prezent suedezii sunt principalul client al Ipec. Compania a ajuns la afaceri de peste 16 mil. euro realizate în proporţie de 99% din exporturi.
 
„Dublarea cifrei de afaceri reprezintă obiectivul principal pentru anii următori. Acest lucru dorim să îl realizăm prin extinderea cu încă o secţie de producţie, dar şi prin introducerea unei game de articole noi, marcă proprie, cu destinaţie atât pentru piaţa internă, cât şi pentru cea externă“, a spus Cristian Covaciu, directorul general al companiei.  Alături de Dinera, Ipec mai livrează produse din game precum Fargrik, Myndig sau altele.
 
Ce produse româneşti vinde IKEA
 
Magazinul din Băneasa vinde anual mobilă şi decoraţiuni de aproape 100 mil. euro, iar 5% din această valoare o reprezintă produsele româneşti. Gigantul suedez a descoperit articolele realizate în fabricile locale încă dinainte de Revoluţie, iar în prezent şi-a creat o reţea de aproximativ 40 de furnizori (potrivit ultimelor date disponibile). ZF a identificat zece dintre acestea, printre care se numără Aramis Invest, Taparo, Plimob, Sortilemn, Ecolor sau Apulum.
 
Un calcul recent al ZF arată că cifra de afaceri cumulată a zece dintre companiile care produc pentru IKEA (nu exclusiv) a fost anul trecut de 336 mil. euro. În cadrul acestora lucrează aproape 10.000 de oameni.
 
„Cele mai vândute produse fabricate în Romania, în anul de catalog IKEA 2013 (în perioada septembrie 2012 – august 2013 – n.red.), în magazinul din Bucureşti au fost cele din familia de veselă din ceramică Dinera: 138.301 bucăţi, farfurii, ceşti, căni, servicii complete de veselă pentru masă“, au spus reprezentanţii IKEA România.
 
 
Gama Dinera se fabrică în mai multe state, un alt exemplu fiind Turcia, însă în România există un singur furnizor pentru această familie de produse. Magazinul din Băneasa vinde doar produse Dinera fabricate în România.

Citiţi continuarea articolului aici

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 05.11.2013

ZF Corporate este serviciul specializat de ştiri cu plată al Ziarului Financiar. Pentru a putea citi aceste ştiri trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Imobiliare şi altele). Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286, tel. mobil: 0766.606.994) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro sau stefan.paraschiv@m.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO