Companii

Povestea antreprenorului care a vândut dozatoare de suc şi aparate de îngheţată şi care acum are un business de 25 mil. €

Povestea antreprenorului care a vândut dozatoare de suc...

Autor: Cristina Roşca

07.12.2013, 12:23 919
Daniel Mocanu a intrat în business acum două decenii şi la început vindea dozatoare de suc şi maşini de îngheţată, un business pentru care marja de profit ajungea şi la 75%. Astăzi antreprenorul utilează hipermarketuri, supermarketuri, cantine şi bucătării de restaurante, un business de 25 mil. euro în acest an şi o marjă de profit de sub 10%, scrie revista Business Magazin (www.bmag.ro).
 
„La începutul anilor ’90 era cerere de orice. Trebuia să ai de unde să aduci pentru că sigur cum­părători găseai“, îşi amin­teşte antreprenorul care aniversează două decenii de antreprenoriat.
 
La 25 de ani Daniel Mocanu absolvea Facul­tatea de Auto­vehicule Rutiere şi după un an în care a lucrat pentru furnizorul de echipamente HoReCa Fresco a simţit poten­ţia­lul pieţei şi a decis să pornească la drum un busi­ness propriu. A început să vândă în Plo­ieşti, Iaşi şi Craiova dozatoare de suc, aparate de îngheţată şi lăzi frigorifice pe care le cumpăra de la un furnizor prezent pe piaţa locală. În Ploieşti businessul era administrat de el şi familia sa, în timp ce în Iaşi şi Craiova lucra cu mai mulţi prieteni.
 
„Farmecul anilor ’90, în special al pri­milor trei ani de business, era că nu ştiam semnifi­caţia termenului dis­count. Nu exista în vocabularul de busi­ness de la acea vreme.“ Într-o perioa­dă în care Româ­nia abia înce­pea să se acomo­deze cu ide­ea de capita­lism Daniel Mocanu îşi amin­teşte că vin­dea 23 de aparate pe zi, deşi avea cerere de 50-60. „Ne aş­tep­tau când veneam cu marfa şi o descărcam din ca­mion chiar cu ajutorul lor, al clienţilor.“
 
Deşi iniţial vindea doar echipa­men­tele, treptat compa­nia a început să vândă şi ingre­dien­tele pentru suc şi îngheţată. „Am pornit la drum patru oameni - eu, mama, tata şi fratele meu. Eram dis­tribuitorul celui mai mare importator de astfel de produse de la acea vreme, care la rândul său le aducea din Italia.“ O maşină de îngheţată, îşi aminteşte şi acum, o vindea cu 7.316 dolari plus TVA. „Se făcea profit încă de atunci.“ Marja depăşea 75%, în tmp ce acum se apropie de 7% pentru busi­nessul Daas. Antreprenorul afirmă însă că mun­ca era pe măsură, se lucrau şapte zile din şapte. Singurul timp liber pe care şi-l permitea era după-amiaza de duminică.
 

Citiţi continuarea articolului aici

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 04.12.2013

ZF Corporate este serviciul specializat de ştiri cu plată al Ziarului Financiar. Pentru a putea citi aceste ştiri trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Imobiliare şi altele). Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286, tel. mobil: 0766.606.994) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro sau stefan.paraschiv@m.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO