Companii

Povestea danezilor care au ridicat un imperiu în una dintre cele mai sărace zone din sudul României, unde agricultura este în epoca plugului tras de cal

Povestea danezilor care au ridicat un imperiu în una...

Autor: Gabriel Razi

01.08.2014, 00:07 25767
În satul Surdila Greci de lângă oraşul Făurei mulţi dintre localnici au 1-2 hectare de teren şi încă fac agricultură cu plugul tras de cal sau vând mormane de pepeni pe marginea drumului. Din peisaj iese în evidenţă un steag pe care este scris FirsFarms şi un şir de tractoare şi combine verzi de mare capacitate care stau aliniate în apropierea drumului ce leagă oraşele Buzău şi Brăila. Aici compania daneză a reuşit în opt ani să cumpere 4.000 de hectare şi să câştige o poziţie de forţă într-un peisaj agricol dominat de fâşiile de câteva hectare. 
 
„România este o ţară foarte bună în care să investeşti în agricultură. Probleme apar atunci când începi să faci agricultură pentru că terenul nu este comasat“, spune Anders Norgaard, CEO-ul danez al FirstFams. Prezenţa FirstFarms, o companie listată pe bursa de la Copenhaga, cu operaţiuni şi în Slovacia şi care este condusă de un fost bancher, într-un peisaj dominat de „mărăcinii“ agriculturii de subzistenţă, arată clar discrepanţele create în ultimii ani în agricultura din România. Danezii conduc tractoare de sute de cai-putere, iar dimineata se salută pe câmp cu românii ce îşi călăresc plugurile trase de câte un singur cal. 
 
FirstFarms a ajuns lângă Făurei după ce statul danez a dat drumul unui program de finanţări pentru investitorii în agricultură în alte ţări prin care aceştia puteau lua credite ieftine pe baza cărora să cumpere terenuri în alte ţări. Primele pe listă au fost puterile agricole est-europene pentru că aici terenurile sunt cu 90% mai ieftine decât în anunţurile din agenţiile imobiliare de la Copenhaga.
 

Cei 40 de kilometri de şosea de la Buzău către satul Surdila Greci (Făurei) din Brăila scot la iveală doar sărăcie: case dărăpănate, bătrâni care privesc în gol în şosea, câţiva căini fără stăpâni. Terenurile ara­bi­le de pe care a fost strâns grâul sunt printre puţi­ne­le lucuri cu ade­vă­rat vii aici, iar monotonia dru­mului este întreruptă de un localnic care încearcă să vândă un morman de pepeni pe marginea drumului.

Lângă el, iese din pământ un postament me­talic pe care scrie „cumpărăm terenuri agri­co­le“ şi în apropiere flutură un steag pe care scrie FirstFarms. Dacă în alte comune din sud lo­calnicii răspund la apelul liderilor agricoli ro­mâni, lângă Făurei tonul este dat de „danez“. Aşa este cunoscut aici fostul bancher Anders Norgaard, a cărui companie a luat primele hec­tare în zonă în urmă cu opt ani, iar acum a ajuns la peste 4.000.

Prezenţa FirstFarms, companie cu opera­ţiuni şi în Slovacia şi singura fermă din Româ­nia listată pe o bursă în străinătate, cu flotă de trac­toare şi combine de mare capacitate şi uni­for­me verzi pentru angajaţi, este contrastantă în câmpia de lângă Făurei în timp ce în fundal sunt petice de pământ de 1 sau 2 hectare lucra­te cu plugul şi calul de localnici.

Harta terenurilor din zonă este un adevă­rat puzzle de mici parcele neregulate ce începe să capete forme unitare cu ajutorul banilor pompaţi de danezi.

În cei opt ani de când sunt în România ei au reuşit să îşi construiască aici cel mai impor­tant centru local de producţie de circa 4.000 de hec­tar, iar aceştia sunt numai primii paşi. Ur­mea­ză in­vestiţiile în silozuri, ma­gaziile au fost deja con­struite şi nu sunt ex­cluşi nici paşii că­tre zootehnie.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO