Companii

Povestea englezului care produce la Timişoara vin pentru Tesco, in Marea Britanie

Povestea englezului care a ajuns să producă la Timişoara vin pentru Tesco

Philip Cox, acţionar Cramele Recaş

Autor: Ioana David

30.03.2012, 00:04 3502

Philip Cox este unul dintre acţionarii Cramele Recaş, producător de vin cu o cifră de afaceri de aproximativ 18 mil. euro anul trecut, care a plecat din Marea Britanie la începutul anilor '90, dar s-a întors indirect, prin intermediul companiei pe care acum o deţine şi care livrează către Tesco. Tesco este unul dintre cei mai mari retaileri din lume, iar cele 1 mil. de sticle livrate de Cramele Recaş în primul an de contract (2011) reprezintă un pas important în dezvoltarea exporturilor româneşti de vin care sunt extrem de scăzute comparativ cu potenţialul.

"Prima dată am lucrat în industria berii. Am avut o firmă de import a berii Heineken, care a mers foarte bine, dar m-am gândit să încep şi exporturile pentru a putea să schimb lei în valută", spune Philip Cox.

Cum familia sa avea magazine de vin de lux în Anglia, şi-a propus să încerce să exporte vin, însă s-a lovit de reticenţa producătorilor de la acea vreme, majoritatea de­ţi­nuţi de stat. A mers totuşi cu vinuri româ­neşti în Anglia, iar după un an a fost angajat de nemţii de la Carl Reh (producător de vinuri) pe poziţia de director general. A stat aici mai mult timp, iar la începutul anilor 2000 a decis să plece şi a luat de la stat producătorul de vin. Aşa a început să dezvolte afacerea Cramele Recaş.

"Este atât de greu să transformi o firmă de stat în ceva viabil", îşi aminteşte Philip Cox.

Cum arată după transformare

Recaş, care deţine 970 de hectare de viţă-de-vie în judeţul Timiş, reprezintă un grup de trei companii, Cramele Recaş SA (care deţine crama), Cramele Recaş Prod (care deţine via) şi Cramele Recaş Group (care se ocupă de comerţ şi distribuţie), a avut anul trecut o cifră de afaceri de aproximativ 18 mil. euro, în creştere cu 30% comparativ cu 2010. Potrivit unei analize a ZF pe baza datelor de la Ministerul de Finanţe, în 2010 Recaş (cu numai una dintre firme) s-a aflat pe locul şapte în topul celor mai mari producători de vin de pe piaţa locală.

Pentru 2012 compania şi-a propus o creştere de 22%, iar în primul trimestru estimează un plus de 25% al businessului.

Recaş se numără printre cei mai mari exportatori de vin de pe piaţa locală, potrivit datelor prezentate, aproximativ 40% din livrări făcându-se la export în state precum Marea Britanie, SUA, Japonia, Suedia, Canada, Estonia, Slovacia.

Pe lângă familia Cox, din acţionariatul producătorul de vin mai fac parte Gheorghe Iova şi Ioan Georgiu.

Philip Cox se gândeşte să cumpere în perioada următoare 200 de hectare de teren cu viţă-de-vie sau pe care se poate planta, extinderea fiind susţinută de cererea tot mai mare atât pentru piaţa internă, cât şi de la export.

O perioadă favorabilă exporturilor

Omul de afaceri este de părere că perioada actuală este favorabilă exporturilor de vin, deoarece statele din emisfera sudică, importanţi concurenţi ai producătorilor europeni, se confruntă cu probleme legate de monedele proprii, ceea ce oferă posibilităţi europenilor, inclusiv producă­torilor români.

În ultimii ani, România nu s-a poziţionat ca o ţară exportatoare de vin, producţia fiind aproape integral absorbită de piaţa internă.

Mai mult, clasată pe locul zece în lume după suprafaţa ocupată cu viţă-de-vie, România se situează abia pe locul 32 în topul exportatorilor de vin, cu livrări mai mici de 100.000 de hectolitri anual, potrivit datelor Organizaţiei Internaţionale a Viei şi Vinului (OIVV), fiind depăşită de toate statele vecine, Moldova, Bulgaria, Ungaria şi Serbia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO