Companii

Povestea IRUM: un inginer din Reghin a construit o afacere de 26 mil. euro pornind de la cinci produse şi un singur angajat

Povestea IRUM

Povestea IRUM

Autor: Laurentiu Cotu

22.12.2013, 11:14 5839
Mircea Eugen Oltean a construit în 20 de ani un grup de firme cu afaceri de peste 26 de milioane de euro, care-i aduce câştig an de an, într-o industrie românească a utilajelor agricole care a ajuns să fie împărţită în prezent între opt jucători după ce în urmă cu 23 de ani produceau tehnică agricolă aproape 30 de fabrici.
 
Oltean, 55 de ani, de profesie inginer în domeniul construc­ţiilor de maşini, punea îm­preună cu soţia sa bazele companiei Mavi­prod în urmă cu 20 de ani, speculând la acel moment lipsa din piaţă a unui „vânzător“ pro­fe­sionist de piese şi accesorii în domeniul forestier şi agricol. Povestea afacerii începe într-un apartament din Reghin, cu cinci produse oferite spre vânzare şi un singur angajat. Banii necesari demarării acestei investiţii au fost fondurile proprii ale familiei Oltean adunate din munca desfăşurată în Germania între anii 1991 şi 1993, plus creditele bancare. De la cele cinci produse pe care Maviprod le comercializa în anul 1993, compania ajunge cinci ani mai târziu să vândă peste 3.000 de piese şi accesorii pentru utilaje forestiere şi agricole.
 
„În anul 1998 observam cererea tot mai mare pentru aceste utilaje. Astfel, am luat decizia de a achiziţiona fabrica de tractoare articulate forestiere IRUM din Reghin, înfiinţată în anul 1953“, îşi aminteşte Mircea Eugen Oltean. IRUM a funcţionat iniţial ca o companie de stat, primele studii privind utilajele forestiere au fost realizate în anul 1968, iar primele TAF-uri (tractoare articulate forestiere) au fost construite un an mai târziu. Astfel, au luat naştere unele modele definitorii pentru produsele IRUM de astăzi, cum ar fi TAF 650 sau TAF 657M. IRUM devine companie cu capital complet privat în anul 1999, cu Maviprod acţionar principal, producţia fiind destinată în principal industriei forestiere. 
 
 
Banii necesari tranzacţiei au fost accesaţi printr-un împrumut bancar de 1 milion de mărci germane (aproximativ 700.000 de dolari). Împrumutul bancar împreună cu fondurile proprii ale familiei Oltean au facilitat achiziţia a 53% din acţiunile companiei IRUM, pe lângă realizarea primelor investiţii în rentabilizarea fabricii de tractoare. „Primele obiective au fost îmbunătăţirea utilajelor prin dezvoltarea tehnologică a fiecărui departament, găsirea unor soluţii energetice superioare care să aducă economii în bugetul companiei şi îmbunătăţirea condiţiilor de lucru în care îşi desfăşurau activitatea muncitorii.“
 
Parteneriat cu o companie din grupul american Caterpilar
 
Piaţa a evoluat pozitiv pentru familia Oltean, astfel că în anul 2000 Maviprod devine unic distribuitor al motoarelor Perkins. Compania Perkins face parte din grupul american Caterpilar şi produce motoare diesel în Marea Britanie (Peterborough şi Stafford),  SUA (Griffin, Georgia) şi Brazilia (Curitiba).
 
 

Citiţi mai multe detalii aici

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 09.12.2013

ZF Corporate este serviciul specializat de ştiri cu plată al Ziarului Financiar. Pentru a putea citi aceste ştiri trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Imobiliare şi altele). Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286, tel. mobil: 0766.606.994) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro sau stefan.paraschiv@m.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO