Companii

Pradă uşoară pentru hackeri: Breşă majoră în securitatea procesoarelor Intel care afectează milioane de computere

Pradă uşoară pentru hackeri: Breşă majoră în...

Autor: Răzvan Botea

06.01.2018, 09:01 485

Un defect de securitate a fost găsit în procesoarele Intel produse în ultimii 10 ani, iar acestea vor avea nevoie de reparaţii din Windows, macOS sau Linux, scrie The Guardian.

Producătorul Intel se „zbate” în acest moment în spatele culiselor pentru a remedia breşa majoră din securitatea microcipurilor, cu patch-uri ce sunt deja disponibile pentru Linux şi încă în dezvoltare pentru Windows, deşi reparaţiile vor încetini semnificativ performanţele procesoarelor.

Detaliile defecţiunii nu au fost făcute publice, dar sunt afectate virtual toate procesoarele intel construite în ultimi 10 ani şi în consecinţă milioane de computere care rulează un sistem de operare.

Detaliile rezolvării bug-ului au dat de înţeles că este vorba de o problemă la sistemul de securitate privind accesarea memoriei computerului de către alte programe. Îngrijorarea este că breşa în securitate ar  putea să fie folosită pentru a se accesa informaţii protejate din computer precum parolele sau datele de logare.

Rezolvarea breşei de securitate implică separarea memoriei care este folosită de sistemul de operare de memoria care este folosită de programele normale, însă implementarea acesteia va însemna încetinirea performanţelor computerului cu 30%.

Breşa din securitate afectează şi servere cloud, astfel giganţii precum Amazon, Microsoft sau Google sunt aşteptaţi să vină cu o rezolvare, dar aceasta ar prespune aceeaşi încetinire a performanţelor.

Dimensiunea problemei încă nu a fost făcută publică, însă măsurile luate de diferiţi dezvoltatori de sisteme de operare arată că problema este luată în serios şi că aceasta nu poate fi rezolvată cu un simplu update.

Mai multe detalii sunt aşteptate să fie făcute publice la sfârşitul acestei săptămâni, împreună cu prezentarea soluţiilor.

Intel nu făcut nicio declaraţie momentan.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO