Companii

Preşedintele ARPIM: Un bolnav român are de 3,5 ori mai puţini bani de medicamente decât unul german. Nu e suficient 4% din PIB pentru Sănătate

Autor: Ştefan Stan

07.11.2014, 00:06 198
În România un pacient consumă în medie medicamente în valoare de 85 de euro pe an, în condiţiile în care media europeană este de 300 de euro pe an, a declarat la ZF Live Călin Gălăşeanu, preşe­dintele ARPIM - Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente.
 
„Bugetul pentru medicamente este sub 25% din bugetul total alocat sănătăţii. Statul investeşte acum în terapiile medicamentoase aceeaşi sumă de bani ca în T4 din 2011, ceea ce este un lucru anormal. Noi alocăm în România 4% din PIB pentru Sănătate, în timp ce în Germania, dintr-un PIB mult mai mare (2.600 mld. euro – n. red.), alocă 9%“, a spus Gălăşeanu.
 
„Dacă plecăm de la premisa că sănătatea este o investiţie şi nu un cost, există multe locuri în care se pot rentabiliza terapiile actuale şi unde cheltuielile din sănătate pot fi făcute mult mai judicios“, a adăugat el.
 
România are o plajă patologică ridicată, sunt tot mai mulţi bolnavi de la an la an, ceea ce înseamnă o creştere a costurilor.
 
„Vedem al doilea val al reviziei listei de medicamente de anul acesta. Prima revizie a avut loc în luna iulie, iar în prezent au fost introduse 23 de medicamente care acoperă 29 de indicaţii terapeutice dintr-un total de aproape 160 de medicamente sau indicaţii noi. Noi am avut mereu medicamente, dar din punctul de vedere al noutăţii, aceasta s-a oprit în 2007. Din 2008 până în vara lui 2014 nu s-a introdus nimic pe lista de medicamente“, a spus Gălăşeanu.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO