Companii

Pretul autogazului a crescut cu 1% intr-un an, al benzinei cu 30%. Cum se explica?

Pretul autogazului a crescut cu 1% intr-un an, al benzinei cu 30%. Cum se explica?
29.04.2010, 00:00 25

Autogazul, carburantul la care au apelat multi proprietari demasini si in special companiile de taxiuri, se dovedeste a fi oinvestitie destul de buna in criza mai ales in contextul in caretoata lumea incearca sa-si reduca la maxim cheltuielile.

Potrivit statisticilor europene, la sfarsitul primului trimestrual acestui an, comparativ cu perioada similara a anului trecut,preturile la GPL, in lei, erau cu circa 1,5% mai mari pe litru incontextul in care benzina era cu 28% mai scumpa, iar un litru demotorina costa cu 24% mai mult, potrivit preturilor afisate dePetrom, cea mai mare companie locala.

Cresterile de pret vin in contextul in care in ultimul an pretulpetrolului aproape s-a dublat, de la circa 40 de dolari pe baril inprima parte a anului trecut la peste 80 de dolari in prezent.

Desi este un produs care rezulta odata cu benzina si cu motorinain urma procesului de rafinare a titeiului, modul in care evolueazapreturile intre cele trei tipuri de carburanti sunt completdiferite.

"Cererea de GPL nu urmeaza cererea de carburanti. Prin raportulcare se creeaza intre pretul la benzina si cel al autogazului seincearca de catre majoritatea jucatorilor din piata o atragere aconsumatorilor spre acest segment", explica un specialist al pieteide profil.

Pretul autogazului este in general de doua ori mai miccomparativ cu cel al benzinei, care a ajuns sa coste chiar peste 5lei pe litru in cazul sortimentelor de top. Investitia intr-unsistem de autogaz porneste de la 250 de dolari si poate ajunge panala 800-900 de dolari, potrivit datelor MOL Romania, unul dintre ceimai importanti jucatori de pe piata carburantilor.

Astfel, amortizarea unei astfel de investitii se face dupaprimii 20.000 de kilometri, consumul de carburant fiind totusi mairidicat decat in cazul alimentarii cu benzina.

"In 2008 a avut loc o scadere foarte importanta a pretului laautogaz, iar de anul trecut preturile au inceput sa-si revina.Cresterea este foarte lenta si nu se face in acelasi ritm cubenzina si motorina. Pur si simplu sunt alte formule prin care secalculeaza pretul in cazul autogazului", spune un jucator din piatade profil.

Potrivit celor mai recente estimari primite din partea ButanGas,una dintre cele mai mari companii active pe piata de profil, anultrecut, volumele comercializate la nivel de piata au scazut cu8-10% comparativ cu 2008, pentru anul acesta fiind estimata ostagnare a pietei de profil. Anul trecut s-au comercializat 445.000de tone de GPL, valoarea pietei fiind de circa 330 de milioane deeuro. Circa jumatate din aceasta piata este reprezentata devanzarile de butelii, o treime este reprezentata de autogaz, restulGPL-ului fiind comercializat prin intermediul segmentului de micvrac.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO