AGROBUSINESS

Preţul cărnii de porc în viu a crescut cu 40% de la începutul anului. „Va continua să crească cu încă 12%“

19 mai 2017 Autor: Roana Rotaru

Preţul cărnii de porc în viu a crescut cu circa 40% în ultimele patru luni, de la 4,7 lei pe kilogram la începutul anului, la 6,5-6,7 lei pe kilogram în pre­zent, potrivit lui Ioan Ladoşi, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR), care spune că în ciuda acestor creşteri de preţ, fermierii care aduc purceii de 25 de kilograme din import sunt pe pierdere.

„Purcelul îl luăm cu 85 de euro. Furajul pentru a-l aduce de la 25 de kilograme la 100 de kilograme ne costă în jur de 50 de euro, însă eu nu am numai costul cu furajul, şi ajung la un cost de 70 de euro pe porc.  În total 155 euro mă costă pe mine să duc un porc la abator, adică 697 lei. La ora actuală eu, ca fermier, primesc 670 lei pe porc la abator. Practic, cel care aduce acum din im­port purcelul la 85 de euro este în pierdere, chiar dacă preţul de vânzare este mai mare ca acum patru luni“ , a declarat pentru ZF Ioan Ladoşi.

Crescătorii de suine din România depind de purcei din import, în contextul în care România nu deţine suficiente ferme de reproducţie, românii preferând să înfiinţeze ferme de îngrăşat porci, ferme care necesită o investiţie mai mică şi ale căror costuri se amortizează mai repede decât în cazul fermelor de repro­ducţie, potrivit specialiştilor din industrie. În plus, programele din fonduri europene nu au încurajat înfiinţarea fermelor de reproduţie, impunând condiţii similare cu cele pentu înfiinţarea unor ferme de îngrăşare porcine.

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 19.05.2017

 
Cuvinte cheie:
AGROBUSINESS
, carne de porc
, ferme
, declaratii
, fermieri
, porcine
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide