Companii

Preţul grâului explodează pe pieţele externe. Cât vor câştiga fermierii români?

Preţul grâului explodează pe pieţele externe. Cât vor câştiga fermierii români?
03.08.2010, 23:59 1239

Creşterea preţurilor la circa 200 de euro/tona de grâu pepieţele internaţionale din cauza secetei devastatoare din Rusia,Ucraina şi Kazahstan, dar mai ales recolta relativ bună de anulacesta ar putea ridica veniturile agricultorilor care au mizat peproducţia de grâu la cel mai mare nivel din ultimii cinci ani.

Preţul grâului, a cărui recoltare se va încheia săptămânaaceasta în România, a înregistrat unul dintre cele mai rapideritmuri de creştere din ultimii 50 de ani, cu 62% de la începutullunii iunie până în prezent.

Seceta din Rusia, care are o cotă de circa 8% din producţiamondială de grâu, a alimentat temerile potrivit cărora întregulmapamond s-ar putea confrunta cu o penurie de grâu, conformziarelor occidentale, unde evoluţia preţului grâului este pe largrelatată în această perioadă.

Aflată în top 20 al celor mai mari producători mondiali de grâu,România este anul acesta pe poziţia de a beneficia de preţurileînalte.

La un preţ estimat între 150 de euro şi 200 de euro/tonă, cucare se tranzacţionează grâul imediat după recoltare pe piaţalocală şi la export, încasările producătorilor se pot situa anulacesta între 750 de milioane de euro şi un miliard de euro pentru oproducţie totală de circa 5 milioane de tone de grâu.

Cel mai mare nivel al preţului grâului autohton a fost atins în2007, când producţia a fost vândută cu 250 de euro pe tonă, faţă de93 de euro/tonă în 2006.

Chiar dacă valoarea a fost mare, volumul obţinut de producătoriilocali abia s-a ridicat la 3 milioane de tone. Anul acestaproducţia este aproape dublă, iar preţul continuă să crească.

"Nu este un preţ ridicat, se apropie de un preţ real care poatesă acopere costurile de producţie. Cu trendul acesta ne vom întâlnidestul de des de acum înainte, creşterea preţurilor putând avea unimpact psihologic puternic asupra cumpărătorilor care nu vor maicere să cumpere grâul cu 90 de euro pe tonă, ci vor porni oferta dela 140-150 de euro/tonă", a declarat Ştefan Poienaru, proprietarulAgrofam Holding din Feteşti, cu afaceri de aproape 25 de milioanede euro în agricultură.

Poienaru este de părere că principalul factor care face ca grâulsă se apropie de pragul de rentabilitate este reprezentat deproblemele ţărilor din regiune ca Rusia sau Ucraina, fie ploiabundente, fie de secetă.

În prezent, grâul a ajuns să se vândă cu circa 150 de euro petonă, chiar dacă mulţi fermieri nu au încheiat campania derecoltare, iar tendinţa este de creştere.

Valoarea ridicată a grâului vine după doi ani, 2008 şi 2009, încare nivelul preţului a scăzut dramatic la circa 100 de euro/tonă.În urmă cu doi ani, în mai puţin de o lună şi jumătate de laînceperea campaniei de recoltare preţul grâului a coborât cuaproximativ 150 de lei, la 350 de lei/tonă (100 de euro/tonă) de la500 de lei/tonă (140 de euro/tonă), din cauza cantităţilor mariobţinute la hectar de producători, respective 3,4 tone.
De atunci, preţurile au rămas scăzute, de cele mai multe ori punândproducătorii în situaţia de a nu-şi putea acoperi cheltuielile deproducţie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO