Companii

Preţuri România vs Polonia: un aparat de ras Philips e cu 11% mai ieftin în România, dar salariul este la jumătate

Preţuri România vs Polonia: un aparat de ras Philips e...

Autor: Cristina Roşca

30.08.2016, 00:06 1736

Aparatul de ras Philips S5130/06 costă pe magazinul online ar Carrefour România 289,9 lei, respectiv 65 de euro. Acelaşi produs costă în Polonia, tot în magazinul online al francezilor de la Carrefour, 319 zloţi, adică 73,5 euro. Astfel, preţul este mai mic pe piaţa locală comparativ cu cel de la vecinii polonezi cu circa 11,5%, arată o analiză a ZF.

Ziarul Financiar a decis ca în următoarea perioadă să analizeze preţurile din România şi din Polonia pentru o paletă largă de produse pentru a vedea cum se poziţionează piaţa locală, una dintre cele mai sărace din Europa. Această analiză vine să o completeze pe cea prin care ZF analizează evoluţia preţurilor din România a principalelor bunuri de larg consum, în frunte cu cele alimentare. Comparaţia de preţ trebuie însă pusă în perspectivă. Astfel în timp ce preţul aparatului de ras este mai mic cu 11,5% în România faţă de Polonia, salariul pe piaţa locală este aproape la jumătate faţă de al vecinilor polonezi. Mai mult, TVA local la bunuri nealimentare este de 20% începând cu 1 ianuarie 2016, pe când în Polonia este de 23%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO