Companii

Preţurile apartamentelor din Bucureşti au scăzut cu până la 30% sub nivelul de impozitare a tranzacţiilor

Preţurile apartamentelor din Bucureşti au scăzut cu până la 30% sub nivelul de impozitare a tranzacţiilor
03.08.2010, 23:54 280

Valoarea minimă a impozitului pe tranzacţiile imobiliare şi aonorariilor notariale este sta bilită în funcţie de preţurile din"Ghidul privind valorile orien tative ale proprietăţilorimobiliare", cunoscut drept "Grila notarilor publici", realizată defirmele de evaluare la începutul fiecărui an pentru CameraNotarilor Publici.

În condiţiile în care preţurile apartamentelor din anumite zoneale Bu cureştiului au continuat să scadă pe parcursul acestui anmai mult decât au estimat evaluatorii, valorile din grilă sunt maimari în unele cazuri chiar şi cu 30% decât preţurile detranzacţionare, procente care se reflectă şi în taxele şiimpozitele plătite. Spre exemplu, pe parcursul acestei veri, înBucureşti a fost vândut un apartament cu două ca mere şi osuprafaţă utilă de 50 mp de pe bulevardul Dimitrie Can temir dinBucureşti. Locuinţa situată într-un bloc construit în 1965 a costat56.000 de euro, potrivit firmei de consultanţă imobiliară ColdwellBanker Affiliates of România.

Consultând însă grila notarilor, valorile minime de preţstabilite pentru apartamente cu două camere, confort 1, situate laetaje in termediare şi construite înainte de 1977 pe bulevardulDimitrie Cantemir din Bucureşti sunt de 73.500 de euro, respectivcu 31,25% mai mari. În aceste condiţii, deşi preţul a fost 56.000de euro, impozitele şi taxele notariale vor fi calculate procentualîn funcţie de preţul de 73.500 de euro. Astfel, luând în calcul unimpozit pe tranzacţie de 2%, notarii ar urma să perceapă un impozitde 1.470 de euro, faţă de 1.120 de euro în mod normal.

"Grila a fost creată pentru a evita neînţelegerile şi a combateevaziunea fiscală. Dacă eu îi spun notarului că preţul tranzacţieia fost de 20.000 de euro, el poate trece în acte că a costat 20.000de euro, dar taxele sunt percepute în funcţie de preţurile dingrilă", explică Alin Briceag, purtător de cuvânt al UniuniiNaţionale a Notarilor Publici din România.

Grila din 2010 a fost ajustată faţă de cele concepute în 2009 şi2008, astfel că valorile în funcţie de care este stabilit impozitulpe tranzacţie sunt mai mici cu circa 40%.

Astfel, dacă o garsonieră confort 1 din cartierul Militari, zonaLujerului, construită între anii 1977 şi 1980 era evaluată la63.000 de euro în 2008, potrivit grilei, în 2009 valoarea a scăzutla 60.000 de euro, iar în 2010 la 44.100 de euro. Cu toate acestea,recent a fost vândută în zonă o garsonieră de 36 de metri pătraţi,construită în 1978, pentru un preţ şi mai mic, de 38.900 de euro,potrivit Coldwell Banker. În acest caz, impozitul plătit este maimare cu aproape 15% decât cel care ar trebui achitat în condiţiinormale.

"Este posibil ca pe parcursul unui an să se mai ceară modificărila grilă dacă se constată diferenţe mari între valorile din grilăşi cele tranzacţionate. Se face o adresă către Ministerul deFinanţe, care trebuie să aprobe modificările", mai spunereprezentantul notarilor.

Diferenţe pot apărea însă şi în sens invers. Spre exemplu, înzona centrală a Capitalei (bulevardele Magheru, Dacia, PiaţaUniversităţii, Parcul Cişmigiu) valorile de bază stabilite în grilanotarială pot fi chiar cu 30% mai mici decât cele detranzacţionare.

Spre exemplu, un apartament cu trei camere şi o suprafaţă de 55de metri pătraţi de pe strada Căderea Bastiliei (în spatele ASE),construit în 1945, a fost vândut recent pentru 73.000 de euro.Valoarea minimă de impozitare pentru această locuinţă este însă de52.500 de euro, potrivit grilei notarilor publici.

În aceste condiţii, părţile implicate în tranzacţie pot declarao valoare mai mică a preţului de vânzare pentru a plăti taxe maimici, dar măsura se poate constitui în infracţiune.

Prelungirea perioadei de scădere economică şi starea deincertitudine fiscală şi la nivel administrativ au dus lacontinuarea declinului preţului la apartamente, la mai bine de doiani de la atingerea maximului în plină perioadă de boom imobiliar.Potrivit indicelui imobiliare.ro, preţurile solicitate deproprietarii apartamentelor din Bucureşti au scăzut cu circa 3% înluna iulie faţă de iunie, până la un nivel de 1.100-1.200 deeuro/metrul pătrat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO