Companii

Preturile platite in urma cu 2-3 ani pe malluri se dovedesc a fi mult supraevaluate: Proiectul Moldova Mall din Iasi, evaluat la 26,5 mil. euro, cu 25% sub costul de achizitie

Preturile platite in urma cu 2-3 ani pe malluri se dovedesc a fi mult supraevaluate: Proiectul Moldova Mall din Iasi, evaluat la 26,5 mil. euro, cu 25% sub costul de achizitie

Cea mai recenta evaluare a City Mall, in decembrie 2008, indica un nivel de 59,7 milioane de euro, cu peste 40% sub pretul de achizitie.

25.06.2009, 19:01 85

Valoarea de piata a celor mai multe malluri tranzactionate pe piata locala a scazut sub costurile de achizitie, cel mai recent caz confirmat fiind al proiectului Moldova Mall din Iasi, evaluat la 26,5 milioane de euro la sfarsitul anului trecut, dupa ce fondul listat la bursa de la Londra Equest Balkan Properties a platit in 2006 circa 35 de milioane de euro pentru achizitia proiectului.

Alte cazuri de acest gen, care reies in principal din rapoartele financiare ale firmelor listate, au fost cele ale proiectului City Mall din Bucuresti (evaluat la
59,7 mil. euro, dupa un cost de achizitie de peste 100 mil. euro), in timp ce proprietarii mallului River Plaza din Ramnicu Valcea au declarat recent ca nu au imbunatatit nivelul veniturilor generate de proiect, iar in Fondul de investitii Equest a platit in martie 2006 aproape 35 de milioane de euro pe Moldova Mall. Acum proiectul mai valoreaza 26,5 milioane de euroconditiile in care randamentele in cazul unui exit au crescut, valoarea mallului este probabil mai mica.
 
Presiune mare pe chirii
"Retailerii din acest proiect (Moldova Mall - n.r.) au suferit din cauza deprecierii leului si au facut numeroase cereri pentru reducerea chiriilor. In conditiile in care 33% din contractele de inchiriere expira in fiecare din urmatorii trei ani, ne asteptam ca presiunea pe scaderea chiriilor sa continue pentru o perioada. Acest fapt ar putea duce la un declin si mai pronuntat a valorii proprietatii", se arata in raportul financiar al Equest. Per total, in ultimii ani au fost semnate tranzactii cu o valoare de peste 1,1 miliarde de euro cu centre comerciale finalizate, dar in ultimele 12 luni nicio afacere nu a mai deranjat linistea in retail.
Valorile centrelor comerciale scad in acelasi ritm cu scaderea vanzarilor, care determina chiriasii sa solicite renegocieri de contracte. In plus, ca urmare a reducerii numarului de potentiali cumparatori, inclusiv pretentiile celor ramasi au fost ajustate, solicitand preturi mai mici pentru proprietati cu acelasi nivel de incasari.
O alta problema cu care se confrunta in prezent o parte din investitorii care au cumparat centre comerciale este legata de faptul ca unele proiecte au fost dezvoltate special pentru vanzare, vechii proprietari fiind mai interesati de obtinerea nivelului maxim al chiriilor si mai putin de formarea mixului de chiriasi optim sau de calitatea constructiei.
Zece din cele aproximativ 40 de centre comerciale de pe piata locala au fost cumparate de catre investitori precum Immoeast, Argo Real Estate, Ixis, Sonae Sierra sau Equest in ultimii ani.
 
Vanzari amanate
O a doua achizitie facuta de Equest a fost centrul comercial Vitantis, pentru care a platit ceva mai mult de 30 de milioane de euro initial si a mai investit inca pe atat in extindere.
Proiectul, cu ancore precum Carrefour, Praktiker sau Technomarket, este evaluat in prezent la 67,5 milioane de euro. "Vanzarea acestui activ a fost amanata pana cand acesta va atinge un anumit nivel de stabilitate", mai spun reprezentantii Equest, care luau in calcul vanzarea proiectului imediat dupa inaugurarea din luna septembrie 2008.
La fel ca si Equest, numerosi alti proprietari de malluri intentionau sa vanda proprietatile, dar in noile conditii de pe piata, aceste planuri au fost schimbate.
Belgienii de la BelRom, care au vandut proiectele European Retail Park dezvoltate in Sibiu si Targu-Mures, intentionau sa vanda si parcurile de retail din Bacau si Braila, dar nu au gasit cumparatori pentru aceste proiecte pana in prezent. RED Management Capital, care de asemenea a vandut proiecte in Arad sau Constanta, intentiona sa vanda si Armonia Center din Braila, dar a renuntat la aceasta intentie din cauza conditiilor de pe piata.
Inclusiv omul de afaceri Dan Adamescu si-a manifestat intentia de a vinde proiectul Unirea Shopping Center din Brasov, iar in piata au circulat informatii si despre intentia grupului Neocity de a renunta la mallul City Park din Constanta.
In conditiile in care intre consultantii de retail se vorbeste ca potentialii cumparatori de malluri doresc sa-si recupereze investitia intr-un interval de maxim zece ani, este posibil ca in urmatoarele luni sa nu vedem noi tranzactii, decat sub eventuala presiune a bancilor care au finantat achizitia, in caz de default.
 

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO