ZF News

Ce spune un manager cu 4.500 de oameni în 19 ţări: Cărbunii sunt mai ieftini acum decât gazele pentru producţia de energie, dar şistul poate revoluţiona piaţa

Ce spune un manager cu 4.500 de oameni în 19 ţări:...

Autor: Roxana Petrescu

26.03.2013, 12:15 27

Gazele de şist pot să revoluţioneze piaţa energetică la nivel global, iar producţia de electricitate pe cărbuni a revenit din nou în lumina reflectoarelor în detrimentul cen­tralelor pe gaze, spune Eveline Steinberger-Kern, şefa diviziei de energie din cadrul clusterului Europa Centrală şi de Est al concernului industrial Siemens.

Din această funcţie Eveline Steinberger-Kern conduce circa 4.500 de oameni activi pe domeniul energetic din 19 ţări, din Austria până în Turcia şi Azerbaidjan, inclusiv România. În total, clusterul Siemens pentru Europa Centrală şi de Est dezvoltă un business de peste 8 miliarde de euro cu mai bine de 36.000 de angajaţi.

"Centralele pe gaze sunt soluţia perfectă pentru integrarea surselor de energie regenerabile. Dacă vântul nu mai bate sau norii acoperă soarele, fluctuaţiile trebuie balansate rapid. Dar vedem o întârziere a acestor proiecte. Acest lucru înseamnă că acum cărbunele are un avantaj pe partea de preţuri faţă de gazele naturale din cauza preţurilor ridicate la gaze în Europa şi a valorii reduse a certificatelor de emisii de CO2. Ca rezultat, cel mai ieftin mod de a produce energie în acest moment este cel bazat pe lignit, în timp ce unităţile eficiente pe gaze oferă o profitabilitate scăzută", spune Eveline Steinberger-Kern.

Pe de altă parte, situaţia costurilor s-ar putea schimba dramatic dacă sectorul gazelor de şist va înregistra la nivel european aceeaşi dinamică pe care au avut-o în SUA. În Statele Unite, gazele şi petrolul de şist au generat o adevărată revoluţie energetică, ţara revenind în postura de cel mai mare pro­ducător de gaze naturale din lume. De asemenea, preţurile gazelor naturale au scăzut foarte mult pe piaţa americană, fapt ce a revitalizat industrii precum siderurgia şi producţia chimică.

"Gazele de şist sunt la vârful agendei energetice globale, fiind un subiect sensibil din punct de vedere politic. Poate însă revoluţiona piaţa energetică la nivel mondial. În afară de Statele Unite, Asia şi Europa au oportunităţi importante în privinţa gazelor de şist, mai ales Polonia care este recunoscută ca unul dintre liderii acestui domeniu", mai spune Eveline Steinberger-Kern.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO