Companii

Prima radiografie a celor mai mari companii din portofoliul statului

Prima radiografie a celor mai mari companii din portofoliul statului

Autor: Roxana Pricop

27.07.2011, 00:08 4932

Publicarea de către Fondul Pro­prie­tatea a rapoartelorcom­pa­niilor de stat arată cheltuieli sa­la­riale şi număr deangajaţi în creş­tere. Citiţi două pagini speciale, 12-13, desprece se întâmplă în cele mai mari companii aflate sub controlulstatului.

Cele mai mari zece companii de stat din sectorul energetic aucheltuit aproape 2 miliarde de lei cu salariile angajaţilor în2010, mai mult cu 6,4% faţă de 2009, şi au făcut angajări în anulîn care economia s-a contractat cu 1,3%.

Informaţiile privind cheltuielile cu sa­la­ri­ile au fostpublicate de Fondul Pro­prie­ta­tea, ac­ţionar alături de statulromân la aces­te com­pa­nii, în cadrul celui mai mare demers detrans­pa­renţă. Au fost publicate pe site-ul FP ra­­poartelefinanciare la 20 de mari com­panii lo­cale, din care 10 controlatede stat şi nelistate.

Pentru cele zece companii, printre care se numărătransportatorii naţionali Transgaz şi Transelectrica, producătoriiNuclearelectrica şi Hidroelectrica, lucrau peste 35.550 de angajaţila finele anului trecut. Cheltuielile cu salariile au crescut lacele mai multe dintre com­panii, deşi unele dintre acestea aura­por­tat afaceri şi profituri în scădere anul trecut.

Producătorul naţional de gaze Romgaz, con­trolat de statul românîn proporţie de 85%, a avut în 2010 cele mai mari cheltuieli cusalariile, respectiv de 374 mil. lei. Cei peste 5.800 de angajaţiai Romgaz au câştigat anul trecut un salariu mediu lunar de 5.369lei, mai mult cu 2,7% faţă de anul precedent. La trans­portatorulde gaze Transgaz au avut loc cele mai mari creşteri ale salariuluimediu, respectiv de 11,3%.

La Poşta Română, pentru care lucrează 34.700 de angajaţi,aproape cât pentru întregul sector energetic, salariul mediu acrescut cu 5,2%, la 2.265 lei de la 2.154 lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO