Companii

​Prima reacţie de la Ministerul Agriculturii după moartea lui Culiţă Tărâţă: A fost un român adevarat, care a venerat pamantul bogat al acestei ţări

​Prima reacţie de la Ministerul Agriculturii după...

Autor: Gabriel Razi

22.11.2014, 14:32 394

Culita Tarata a fost un roman adevarat care a venerat pamantul bogat al acestei tari, iar pamantul i-a ascultat ruga, i-a simtit priceperea si l-a binecuvantat cu recolta bogate si animale sanatoase, a declarat astazi Daniel Botanoiu, secretar de stat la Ministerul Agriculturii.


"Toti fermierii din România, mici sau mari, au avut si au in continuare de invatat din vorbele, faptele si povestea de viata a lui Culita Tarata", a spus oficialul guvernamental.

Intreaga afacere din agricultura a lui Culita Tarata si firma-fanion TCE 3 Brazi a fost construita in jurul celor 57.000 de hectare de teren arendate pe 20 de ani de la stat la o "chirie" anuala la jumatate fata de nivelul actual din piata libera. TCE 3 Brazi platea 600 de kilograme de grau pe hectar anual pentru terenurile de la Braila ceea ce inseamna mai putin de 10% din productia pe care o strangea de pe camp in fiecare sezon.


In plus, pentru fiecare hectar din Insula Mare a Brailei TCE 3 Brazi primea si subventiile directe de la Uniunea Europeana, sume ce depaseau nivelul arendei ce trebuia platita statului.


Pe aproape intreaga perioada de 12 ani in care a avut in arenda terenurile din Braila, intre TCE 3 Brazi si stat au existat o serie de procese pe marginea arendelor neplatite. Compania lui Tarata figureaza acum ca cel mai mare datornic al Agentiei Domeniilor Statului cu debite de 23,5 milioane de euro.

In septembrie, TCE 3 Brazi a cerut intrarea in procedura de faliment dupa ce in ultimii sase ani compania a cumulat profituri nete de 52,4 milioane de euro si nu a avut niciun an pe pierdere.


Agentia Domeniilor Statului, institutia care i-a arendat lui Tarata terenurile din Braila, s-a aflat ani la rand in subordinea Ministerului Agriculturii iar acum se afla in subordinea directa a Guvernului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO