Companii

Prima tranzactie din recrutare din ultimii patru ani: Un grup italian a cumparat 60% din Barnett McCall

05.05.2009, 00:00 85

Gi Group, unul dintre cele mai mari grupuri italiene de resurse umane, cu incasari de peste jumatate de miliard de euro, a achizitionat un pachet majoritar de actiuni la compania de recrutare si consultanta Barnett McCall Recruitment (BMR), cu afaceri estimate la 2,5 - 2,6 mil. euro in 2008.

BMR este o afacere de familie infiintata in 1999, detinuta integral de britanicii Charlie (CEO) si Samantha Crocker (partner). In prezent, pentru BMR lucreaza 50 de angajati in Bucuresti, Timisoara, Cluj-Napoca si Oradea. "Barnettt McCall va continua sa existe ca brand, dar vor fi lansate si divizii Gi Group. Am vandut un pachet de peste 60% din actiuni", a declarat pentru ZF Charlie Crocker, CEO al BMR. El nu a dorit sa faca precizari cu privire la valoarea tranzactiei.
Aceasta este prima tranzactie de pe piata de recrutare din ultimii patru ani, domeniu nu foarte dinamic din acest punct de vedere si unde nu au avut loc mutatii semnificative la nivelul fuziunilor si achizitiilor. Ultima achizitie mare a fost cea a firmei de consultanta si recrutare Business Intelligence Alliance (BIA) de catre fondul de investitii Gemisa in 2005.
O tranzactie colaterala pietei de recrutare a fost cea operata de cel mai mare furnizor mondial de servicii de resurse umane Adecco, cu prezenta si pe piata locala, care a achizitionat in 2006 compania de software IP Devel, fondata de Bogdan Putinica si Daniel Bogdan, pe care a vandut-o ulterior elvetienilor de la Enea anul trecut. IP Devel a dezvoltat si mentinut si dupa desprinderea de Adecco o activitate de recrutare destinata companiilor din IT&C.
Pe de alta parte, piata de recrutare online a fost ceva mai dinamica. Fondul de investitii Tiger Global Management si un fond de investitii olandez au achizitionat in 2007 un pachet minoritar de actiuni la Neogen, care are site-ul bestjobs.ro, si o participatie la eJobs Group SRL, care detine site-ul
e-jobs.ro, intr-o tranzactie totala de 10 mil. euro.
O tranzactie la nivel regional a fost cea prin care Heidrick & Struggles, unul din gigantii in executive search mondiali, a intrat in Romania prin preluarea operatiunilor din Europa Centrala si de Est ale firmei de executive search Ray & Berndtson.
La inceputul lui 2007, italienii de la Gi, cu 250 de birouri in Italia, au demarat un proces agresiv de extindere la nivel international, achizitionand companii din Germania, Polonia, Franta, Spania, precum si din China, Hong Kong, Brazilia sau India. Romania este ultima piata pe care au intrat. "Am luat decizia de a vinde cu mult timp inainte ca efectele crizei sa se resimta la nivel local. Suntem antreprenori si stim ca avem nevoie de parteneri internationali pentru a creste", a spus Crocker.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO