Companii

"Prima vara calma din ultimii zece ani" le aduce consultantilor imobiliari venituri la jumatate

"Prima vara calma din ultimii zece ani" le aduce consultantilor imobiliari venituri la jumatate

Bogdan Georgescu: Acum suntem si noi in pozitia de a ne lupta pentru proiecte. Inca nu exista interes pentru Romania decat speculativ.

24.09.2009, 00:00 32

Proaspat mutat intr-un nou sediu din Floreasca, BogdanGeorgescu, cel care conduce de zece ani operatiunile din Romaniaale firmei de consultanta imobiliara Colliers International, adepasit stadiul in care avea timp doar de o discutie telefonica de"jumatate de minut", intre zecile de intalniri purtate cu fonduride investitii sau dezvoltatori imobiliari, toti aflati in goana dea cumpara sau construi cate ceva.

Iaracei ani au fost extrem de prolifici si pentru firma. Veniturile sedublau de la un an la altul, sarind in 2007 de pragul de 20 demilioane de euro, o suma enorma pentru o firma de servicii cu maiputin de 100 de angajati, care s-au obisnuit cu venituri personalemult peste media Capitalei.

Din a doua jumatate a anului trecut lucrurile s-au schimbat insadramatic in piata imobiliara, iar blocajul actual nu avea cum sa nuii afecteze si pe consultanti, care si-au vazut clientii blocandproiect dupa proiect. Pana sa ajunga la linistea de astazi,Georgescu admite faptul ca firma pe care o conduce a trecutprintr-o perioada dificila, cauzata tocmai de acest regres.

Investitorii sunt "in vacanta"

"Am traversat o perioada de framantari. A fost un soc pentrutoata lumea ca facem mai putini bani in aceasta perioada, dar intimpul acestei veri angajatii s-au adaptat la noua situatie si sevad rezultatele. Vara era pentru noi o perioada extrem deaglomerata, dar nu si in acest an cand, ca niciodata, investitoriisi-au luat vacanta pentru ca oricum nu se intampla nimic", afirmaGeorgescu.

Cum se traduc schimbarile pietei in ceea ce privesteveniturile din consultanta imobiliara?

"Afacerile vor fi sub nivelul de 50%, fata de anul trecut",apreciaza Georgescu. Astfel, consultantii ar putea aduna la finalde an incasari de doar 30 de milioane de euro, potrivit estimarilorZF.

Tinand cont de veniturile de 17,7 mil. euro realizate deColliers in 2008, rezulta ca afacerile vor scadea anul acestaundeva intre nivelul din 2005 (5,2 mil. euro) si 2006 (11,9 mil.euro), ani in care piata se pregatea de avant.

Aprecierile lui Georgescu sunt impartite si de reprezentantiialtor firme mari din piata de consultanta, care au fost la randullor afectate de scaderea abrupta a numarului de tranzactii pe toatedomeniile.

"Avem divizii in care am avut crestere, cum este cea de propertymanagement, dar si departamente unde sunt scaderi mai mari de 50%fata de anul trecut, cum este rezidentialul, unde nu exista termende comparatie fata de anul trecut", a declarat Oana Iliescu,co-director executiv al firmei de consultanta imobiliara DTZEchinox.

Firma a incasat anul trecut 5,6 milioane de euro din afacerilede consultanta si brokeraj, inregistrand un profit de aproape 0,7milioane de euro. Urmatoarea treapta in topul incasarilor de anultrecut a fost ocupata de catre Cushman & Wakefield, cu venituride 5,4 milioane de euro, firma care ia de asemenea in calcul oscadere dramatica a veniturilor in acest an.

Fara solutii

"Cred ca aprecierea ca piata de consultanta va scadea cu maimult de 50% in acest an este corecta. Noi nu avem o scadere atat dedrastica, dar pot spune ca retailul a inghetat, nu se mai dezvoltanimic, birourile au stagnat, iar piata logistica, de asemenea, nu amiscat deloc. Nu avem solutii. Cresterea economica de aproape 10%din ultimii ani este efemera, atata timp cat nu s-a construitinfrastructura deloc. Avem nevoie de infrastructura", a declaratRazvan Gheorghe, directorul firmei de consultanta imobiliaraCushman & Wakefield.

Aceasta va fi cheia pentru iesirea din impas a consultantilor:gasirea unor noi nise care pot genera contracte si incasari. "Neobisnuim cu noua piata si trebuie sa invatam sa facem bani in noileconditii. Cei careasteapta o asa-zisa revenire a pietei vor muri de foame. Toamnaaduce stabilizarea unei piete complet schimbate. In permanenta negandim 'Care este nevoia clientilor de astazi?' si incercam sa neschimbam din mers", spune Georgescu de la Colliers.

Blocajul din pietele de tranzactionare - vanzari de apartamentesau proprietati mari (birouri, centre comerciale), inchirierile debirouri, spatii industriale sau spatii comerciale - obligaconsultantii sa devina mai inventivi, sa aduca noi servicii,adaptate noilor conditii.

Bancile, noii clienti

Iar cum bancile ar putea deveni in urmatoarea perioadaproprietari semnificativi de terenuri sau apartamente, consultantiiau inceput deja sa faca pasi in aceasta directie. "Avem un tip deserviciu nou, adresat pietei bancare. Din ce putem observa, bancilesunt cele mai solide institutii in aceasta perioada, printreputinele care fac in continuare profit, iar acest produs a fostfoarte bine primit de catre piata."

"Inca nu exista interes pentru Romania decat speculativ. Inpiata este o mare diferenta intre cerere si oferta. Extremele suntintre 7% si 12% in euro (randamentul anual pentru care ar fidispusi proprietarii sa vanda, respectiv investitorii sacumpere."

Ce mai puteti citi in Business Construct, care a aparutastazi impreuna cu Ziarul Financiar:

  • Adezivii se lipesc doar pe polistiren
  • Tic-tac. Inca trei luni pana la taierea panglicilor ininfrastructura
  • Cum va arata cel mai mare parc logistic
  • Semineele, o afacere la rece

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO