Primarul din Găeşti, Dâmboviţa: Arctic caută teren în oraş pentru a aduce aproape de fabrică producători de componente

4 oct 2016 Autor: Cristina Rosca

Producătorul de electrocasnice Arctic deţine la Găeşti, judeţul Dâmboviţa o fabrică ce produce frigidere şi congelatoare şi unde lucrează circa 3.000 de salariaţi. Turcii vor să dezvolte însă producţia în România, motiv pentru care încearcă să aducă în apropiere şi producători de componente.

Grigore Gheorghe, primarul oraşului Găeşti din judeţul Dâmboviţa, spune că a purtat discuţii cu oficialii Arctic, aceştia având în plan să cumpere un nou teren în oraş pentru a aduce o serie de furnizori de componente în apropierea fabricii.

„Cei de la Arctic vor să mai cumpere un teren pentru dezvoltarea producţiei la noi în oraş. Eu le-am propus un teren de 10.000 mp pe care ei l-au văzut şi pe care îl vor pentru a aduce local doi furnizori de componente.“

Primarul oraşului dâmboviţean mai spune că această achiziţie a fost discutată în şedinţa Consiliului local, însă în primă instanţă nu a fost întrunită majoritatea pentru a fi aprobată. Pentru majoritate erau necesare 12 voturi pentru, şi au fost doar nouă. „Vom supune din nou la vot în următoarea şedinţă a consiliului. Dacă atragem doi-trei investitori înseamnă câteva sute de noi locuri de muncă.“ Grigore Gheorghe, primarul Găeştiului, mai spune că oraşul a avut noroc de investiţiile de până acum, în frunte cu Arctic, dar şi cu Mairon şi MecanPetrol. „Noi nu am avut pauză în activitatea industrială de până acum şi nici nu a trebuit să demolăm nimic, pentru că la noi s-a construit pe structura deja existentă.“

Decizia Arctic de a aduce în zonă furnizori vine în contextul în care compania are planuri să dezvolte cel puţin încă o fabrică în România, într-o localitate aflată în apropiere de Găeşti. Astfel, grupul turc Arcelik care deţine Arctic încearcă să dezvolte şi activităţi conexe în apropiere, respectiv să aducă o serie de furnizori pentru a uşura procesul de producţie. O situaţie similară a avut loc şi în industria auto, unde existenţa producătorilor auto Dacia şi Ford a atras câteva sute de componentişti. Astfel, în câţiva ani industria auto a ajuns să fie responsabilă pentru circa 50% din exporturile de 54 mld. euro ale României. Nu toate componentele realizate local rămân pentru a fi folosite de Dacia şi Ford, o parte din ele luând drumul Germaniei sau al altor state cu industrii auto puternice.

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 04.10.2016

 
Cuvinte cheie:
Arctic
, fabrica
, gaesti
, componente
, productie
, furnizori
, industrie
, electrocasnice
, investitii
, Grigore Gheorghe
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide