Companii

Primele semnale pozitive in retail: In toamna se deschide un mall si se incepe constructia la altul

05.08.2009, 17:47 37

Dezvoltatorii centrului comercial Colosseum din zona de nord-vest a Capitalei au semnat contractul de constructie a proiectului cu firma Bouygues, care ar trebui sa inceapa lucrarile in toamna acestui an, cand este asteptata si finalizarea integrala a mallului Galleria din Piatra-Neamt.

Acestea sunt printre putinele semnale pozitive din ulti-mele luni de pe piata centrelor comerciale, dupa ce aproximativ zece din centrele comerciale care trebuiau finalizate in acest an au fost amanate si nu a fost inceputa constructia la niciun mall nou. Prima etapa a proiectului Colosseum, care este anuntat pe piata de mai bine de trei ani, va cuprinde un parc de retail in care principalii chiriasi vor fi Carrefour, reteaua de bricolaj Leroy Merlin si retailerii de electronice si electrocasnice Altex si Flanco.

„Purtam inca negocieri si avem cateva oferte concrete de la banci pentru finantarea acestei prime etape. Prima etapa va implica investitii de circa 60-70 de milioane de euro, din care aproximativ 55% ar urma sa vina de la banci", a declarat Radu Merica, directorul firmei germane ECE, care se ocupa de procesul de dezvoltare si inchiriere a mallului. Beneficiarul investitiei este firma Nova Imobiliare, controlata de un investitor britanic.

Contract de 40 mil. euro pentru Bouygues

Intreaga investitie in proiectul care va fi situat pe un teren de circa 60 de hectare din zona Chitila este estimata la 350 de mil. euro. Parcul de retail, cu o suprafata de 58.000 de metri patrati, ar trebui finalizat pana la sfarsitul anului viitor. Planul Urbanistic Zonal a fost aprobat recent atat de catre Primaria Capitalei, cat si de catre Prefectura.

„Valoarea contractului de realizare a constructiei pentru parcul de retail se ridica la circa 40 de milioane de euro, urmand ca lucrarile sa inceapa la sfarsitul anului. Perioada de constructie este de 13 luni si este cel mai important contract pe care l-am semnat anul acesta", au declarat reprezentantii Bouygues Romania. Compania, care a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de circa 60 mil. euro, mai este implicata si in constructia proiectului rezidential La Stejari, dezvoltat de Tiriac Imobiliare.

In acelasi timp, firmele israeliene GTC si Aura Investments au anuntat predarea spatiilor catre viitorii chiriasi ai mallului Galleria din Piatra- Neamt, care va fi inaugurat in toamna acestui an. Alaturi de Penny Market, in spatiile cu o suprafata de 15.000 mp ai proiectului vor deschide magazine si retailerii Deichmann, Takko, Orsay, Fox, Tina R sau Tekzen.

Deschiderile se numara pe degete

Mallul Galleria Piatra-Neamt trebuia finalizat initial anul trecut, in urma unei investitii de peste 20 de milioane de euro. Acum, acesta este unul dintre putinele proiecte comerciale care vor mai fi inaugurate in afara Capitalei pana la sfarsitul anului, Tiago Mall din Oradea fiind singurul proiect din provincie cu sanse de a mai fi deschis in 2009. Spre comparatie, in cel de-al doilea semestru al anului trecut au fost inaugurate mai multe de zece centre comerciale noi.

Ca urmare a finalizarii aceste investitii, grupul israelian GTC va ajunge sa opereze trei malluri sub brandul Galleria pe piata locala, dupa cele inaugurate deja in Buzau si Suceava. Compania mai este cunoscuta si pentru dezvoltarea cladirilor de birouri America House si Europe House din Piata Victoriei sau a ansamblurilor rezidentiale Rose Garden si FeliCity.

Parcul de retail din Colosseum

Investitie: 60-70 mil. euro

Suprafata: 58.000 mp

Finalizare: sfarsitul lui 2010

Constructor: Bouygues

Chiriasi: Carrefour, Leroy Merlin, Altex, Flanco

Proprietar: Nova Imobiliare

Galleria Piatra-Neamt

Investitie: peste 20 mil. euro

Suprafata: 15.000 mp

Finalizare: toamna acestui an

Chiriasi: Deichmann, Takko, Orsay, Fox, Tina R, Tekzen

Proprietar: GTC si Aura Investments

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO