Companii

Primul esec rasunator din mezeluri: Proprietarul Stenyon cere falimentul. Firma are datorii de 3 milioane de euro

Primul esec rasunator din mezeluri: Proprietarul Stenyon cere falimentul. Firma are datorii de 3 milioane de euro

Industria carnii, cu o piata de aproape un miliard de euro, este dominata de afaceri de familie care s-au dezvoltat pe baza finantarilor obtinute de la banci

17.06.2009, 00:00 1856

Potrivit informatiilor aparute pe site-ul instantelor de judecata, Tribunalul Giurgiu a aprobat cererea de deschidere a procedurii de faliment pentru Stenyon si a desemnat ca lichidator judiciar compania Management Consult din Giurgiu, care va primi un onorariu lunar de 4.000 de lei si un comision de 10 procente din vanzarile pe care le va realiza.

"Din cele 12 milioane de lei mai mult de jumatate, adica 6,6 milioane de lei, reprezinta datoriile firmei catre BRD, doua milioane de lei sunt datoriile catre furnizori, iar restul banilor sunt datorati bugetului de stat", a declarat avocatul Stefan Preotu, reprezentantul Management Consult.
Reprezentantii BRD nu au dorit sa comenteze informatia.
Dumitru Stefanescu, 46 de ani, este unicul actionar al Stenyon, potrivit datelor Registrului Comertului.
Fabrica de mezeluri detinuta de Stefanescu avea 250 de angajati si este situata in comuna Magurele din judetul Ilfov.
Inainte de a deschide procedura de insolventa a companiei, Stefanescu a incercat sa salveze businessul demarat in urma cu optsprezece ani prin scoaterea la vanzare a doua proprietati in valoare de zece milioane de euro.
El a publicat mai multe anunturi pe site-urile imobiliare, intentionand sa vanda atat o vila construita anul trecut in apropierea lacului Snagov, in valoare de 1,5 milioane de euro, cat si un teren de 13.300 de metri patrati in zona Colentina a Capitalei, pe care solicita de 650 de euro pe metru patrat, adica 8,5 milioane de euro.
Contactat de Ziarul Financiar, Stefanescu nu a vrut sa faca niciun comentariu. Firma avea contracte cu toti marii retaileri si distributie nationala.
 
Activele, scoase la vanzare
Industria carnii, o piata de aproape un miliard de euro, este dominata de afaceri de familie, fiind printre putinele sectoare din industria alimentara in care multinationalele nu isi impart primele pozitii in topul celor mai mari producatori.
Deoarece companiile din aceasta industrie nu au atras in actionariat parteneri strategici sau fonduri de investitii care sa finanteze o parte din investitiile in extindere, majoritatea producatorilor de mezeluri si-au construit afacerile cu ajutorul creditelor bancare, acesta fiind si cazul Stenyon.
Datoriile totale ale producatorului de mezeluri din carne de vanat au crescut insa de la an, de la 1,8 milioane de euro in 2004 la 3,3 milioane de euro la finalul anului 2007, potrivit informatiilor disponibile pe site-ul Ministerului Finantelor.
Reprezentantul Management Consult a adaugat ca pana in acest moment, toate companiile sau institutiile carora Stenyon le datoreaza bani au fost notificate, urmand ca bunurile Stenyon sa fie inventariate si evaluate pana la finalul lunii iulie.
"Ulterior bunurile companiei vor fi scoase la vanzare pentru a se putea acoperi datoriile catre creditori. Tinand cont de actuala criza, atat imobiliara, cat si financiara, important este pretul la care aceste active vor fi valorificate. Valoarea contabila a activelor Stenyon a fost in 2008 de aproximativ 12 milioane de lei", a mai spus avocatul Stefan Preotu.
Producatorul de mezeluri Stenyon din Giurgiu inregistra in 2007 afaceri de 9,4 milioane de euro, in scadere cu 13,4% in euro fata de anul precedent.
In aceeasi perioada insa, compania inregistra pierderi de 600.000 de euro, fata de un castig de 200.000 de euro obtinut in 2006.
 
Si companiile mari trec pe pierderi
Incepand din ultimul trimestru al anului 2008, afacerile producatorilor din industria mezelurilor au inceput sa fie afectate de criza financiara.
Situatia lor a devenit insa si mai dificila in prima parte a acestui an cand chiar si cei mai mari producatori au intampinat greutati in obtinerea de noi credite si in recuperarea platilor de la distribuitori.
Astfel, la finalul primului trimestru din 2009, majoritatea producatorilor de mezeluri din top cinci au declarat ca marjele de profit au fost afectate, o parte dintre ei inregistrand chiar pierderi, in conditiile in care volumele au ramas aproximativ la nivelul primelor trei luni din anul 2007.
"Activitatea de productie a fabricii a fost oprita, iar angajatii companiei au fost disponibilizati.
Stenyon avea aproximativ 250 de angajati, care urmeaza sa primeasca sase salarii compensatorii, potrivit contractului colectiv de munca", a mai spus reprezentantul Management Consult.
 
Stagnarea vanzarilor, scenariu optimist
In conditiile economice actuale, consumatorii de carne se orienteaza catre produsele mai ieftine, volumele vandute de retaileri nefiind afectate puternic de criza. "In prezent inregistram un usor declin la vanzarile de carne de porc, de circa 4-5%, insa acesta este compensat de cresterile de vanzari la carnea de pui care este mai ieftina. Consumul de carne este foarte sensibil la pret", a declarat Christophe Chossen, directorul de achizitii al produselor din carne la Carrefour Romania. El a mai spus ca o stagnare a vanzarilor de carne in volum in acest an, comparativ cu nivelul din 2008, ar fi o dinamica buna. Mihaela Popescu
 

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO