Companii

Prin achizitia Fabian, Patriciu preia o firma cu datorii de 76 mil. euro

Prin achizitia Fabian, Patriciu preia o firma cu datorii de 76 mil. euro

Dinu Patriciu a lansat la finalul anului trecut o oferta de preluare integrala a celor 50,8 milioane de actiuni ale Fabian, oferind pentru titlurile aflate in portofoliul altor actionari un pret de 1 euro per actiune.

02.02.2009, 18:32 118

Fabian este implicata pe piata locala in 11 proiecte imobiliare, cu o valoare de piata estimata la finalul anului trecut la 138,3 milioane de euro, pentru care au fost contractate credite de 76,1 mil. euro si au fost alocate surse proprii in valoare de 42,2 milioane de euro.

Cele mai mari credite ale companiei au fost precontractate pentru dezvoltarea apartamentelor din cadrul ansamblului rezidential New Town din Bucuresti (19,4 milioane de euro) si pentru achizitia si refinantarea a doua cladiri de birouri din Capitala, respectiv Baneasa Business Center (19,1 milioane de euro) si Cascades Business Center (13,6 milioane de euro).
In conturile companiei figurau la sfarsitul anului 2008 lichiditati de 11,7 milioane de euro, potrivit aceluiasi raport, in care valoarea proprietatilor de birouri finalizate a scazut cu circa 10%.
Astfel, Cascades Business Center, din zona Pietei Victoria, a fost evaluata la 16,7 milioane de euro, minus 10%, nivel cu care a scazut si valoarea cladirii Banu Antonache Office Building, din zona Floreasca, evaluata la 16 mil. euro. Pe de alta parte, valoarea cladirii Baneasa Business Center3, pe care Fabian intentiona sa o vanda la inceputul anului trecut, a scazut cu doar 7%, la 27,5 milioane de euro, in timp ce imobilul Evo Center din Pipera, cumparat de la Adama, a scazut sub nivelul de achizitie (4,9 mil. euro), fiind evaluat la 4,6 mil. euro.
Compania va avea in urmatoarea perioada si alte proiecte operationale in portofoliu, prima etapa a ansamblului New Town din Dristor urmand a fi livrata in aprilie acest an (315 unitati), in timp ce cladirea de birouri Cubic Center, din Pipera, va fi finalizata in martie.
Finalizarea cladirilor de birouri Lakeview si Romana Office este programata pentru anul viitor, in timp ce proiectele de ansambluri rezidentiale din vestul tarii (Timisoara, Arad si Satu Mare) au fost amanate pana la imbunatatirea conditiilor de pe piata rezidentiala.
"Costurile de constructie scad datorita reducerii activitatii si ne asteptam ca acest fapt sa aiba un efect pozitiv asupra profitabilitatii proiectelor de dezvoltare in curs", afirma reprezentantii firmei Fabian Capital Limited, care administreaza activitatea Fabian.
Dinu Patriciu a lansat la finalul anului trecut o oferta de preluare integrala a celor 50,8 mil. actiuni ale Fabian, oferind pentru titlurile aflate in portofoliul altor actionari un pret de 1 euro per actiune.
Pana la expirarea ofertei, finalul lunii ianuarie, Patriciu a ajuns sa controleze, prin intermediul fondului Black Sea Global Properties, 99,1% din actiunile fondului.
 
Cele mai mari trei credite ale companiei
  • 19,4 mil. euro - finantare pentru constructia ansamblului rezidential New Town din Bucuresti
  • 19,1 mil. euro - valoarea creditului contractat pentru constructia cladirii de birouri Baneasa Business Center
  • 13,6 mil. euro - imprumutul solicitat pentru birourile din proiectul Cascades Business Center
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO