Companii

Procter&Gamble produce în iulie primul şampon Head & Shoulders „made in Urlaţi“

20.06.2010, 23:15 862

Gigantul din industria bunurilor de larg consum Procter &Gamble pregăteşte în acest moment demararea producţiei la Urlaţi,lângă Ploieşti, în luna iulie urmând să intre în stocuri sau chiarpe rafturile din magazine primele şampoane Head & Shoulders,Pantene sau Wash & Go fabricate local.

"Vom inaugura oficial fabrica din Urlaţi la sfârşitul luniiseptembrie, dar în iulie urmează să iasă pe poarta fabricii primeleproduse de îngrijire a părului", au declarat reprezentanţii P&GRomânia.

Acesta este primul greenfield (fabrică construită de la zero -n. red.) al Procter & Gamble de pe piaţa locală. Încă de laînceput, compania va produce la Urlaţi mai mult pentru export,printre pieţele de destinaţie fiind cele din regiunea Balcanilor,dar şi Turcia, Rusia şi Ucraina.

Pentru demararea producţiei locale de şampoane, companiaamericană a recrutat până acum peste 150 de oameni, iarinvestiţiile în acest proiect sunt estimate de P&G la 100 mil.dolari. Noua unitate urmează să fie extinsă şi după 2010, prininstalarea mai multor linii de producţie. P&G are în total1.000 de angajaţi în România, dintre care aproximativ 200 depersoane lucrează în fabrica de detergenţi din Timişoara, pe careproducătorul a achiziţionat-o de la stat în anul 1995.

Americanii mai deţin un centru regional de achiziţii înBucureşti, în care lucrează 230 de oameni şi care procesează anualcomenzi de peste 10 miliarde de dolari ale companiei cătrefurnizorii săi.

Procter & Gamble, care mai deţine în portofoliu branduriprecum Ariel, Pampers sau Gillette, a raportat afaceri de 280 mil.euro (1.186 mil. lei) anul trecut pe divizia sa de distribuţie dinRomânia, în scădere cu 11% faţă de 2008.

Acesta este al doilea declin anual al vânzărilor raportat degigantul american la nivel local, reprezentanţii companiei punândacest lucru pe lipsa de dinamism a consumului pe piaţa dinRomânia.

Cel mai mare competitor al P&G România este producătorulanglo-olandez Unilever, cu afaceri de 192 mil. euro în anul 2008,având în portofoliu branduri precum Dero, Dove sau Knorr. Acestaproduce la nivel local detergenţi, margarină şi baze pentrumâncăruri, având o platformă industrială la Ploieşti carealimentează şi alte pieţe din Balcani.

Cine mai produce şampoane

Şi companiile locale Farmec şi Elmiplant au linii de producţie aşampoanelor şi a altor produse de îngrijire a părului în fabricilelor. Farmec este cel mai mare producător de cosmetice cuacţionariat românesc şi are o fabrică la Cluj-Napoca, care producepentru piaţa locală atât şampoane, cât şi creme şi alte produse deîngrjire a corpului. La rândul său, Elmiplant, producătorul românachiziţionat în 2007 de compania elenă Sarantis, deţine o fabricăde cosmetice în Bucureşti.

Anul trecut, volumele de vânzări de şampoane în comerţ s-auredus cu 7% faţă de 2008, piaţa de profil a rămas pe un trendascendent în valoare, fiind estimate la circa 60 mil. euro,potrivit unui studiu al companiei de cercetare de piaţă Nielsen.P&G deţine cele mai vândute branduri de şampoane din comerţ,Head & Shoulders şi Wash & Go, conform aceleiaşi surse. Înacest an însă, compania a decis să vândă divizia de produse deîngrijire a părului profesionale Wella România către distribuitorulsău local Interbrands. Compania tranzacţionată a avut în 2008afaceri de 12 milioane de euro şi 70 de angajaţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO