Companii

Procurorii deschid un nou front: Evaluarea activelor imobiliare mari vs impozitul pe clădire plătit

Procurorii deschid un nou front: Evaluarea activelor...

Autor: Andreea Neferu

08.10.2015, 00:07 3276

Compania Cotroceni Park, care controlează centrul comercial AFI Palace din Bucureşti, unul dintre cele mai mari şi performante din ţară, a fost trimisă în judecată pentru eva­ziune fiscală, procurorii descizând astfel un nou front, respectiv sub­evaluarea activelor imobiliare mari pentru plata unui impozit pe clădiri mai mic.

Acesta e primul caz de acest tip pus în mod oficial pe masă până în prezent.

În cazul Cotroceni Park, com­panie controlată de israelienii de la AFI, procurorii susţin că imobilul în care se află centrul comercial din Cotroceni a fost subevaluat, pentru a plăti un impozit mai mic. Prejudiciul creat bugetului local al sectorului 6 din Bucureşti, unde este situat centrul comercial AFI, se ridică la aproape 20,7 milioane de lei.

Parchetul susţine că în cursul urmăririi penale, Cotroceni Park a achitat aproape în totalitate pre­judiciul, plătind circa 20,4 milioane de lei.

În acest dosar au fost trimişi în judecată Daniel-Cristian Pohaci, contabil-şef al companiei, Laura Croitoru (director financiar, conform LinkedIn), respectiv Gabriela-Maria Alexe, o altă angajată a Cotroceni Park.

Cotroceni Park susţine însă că cercetările organelor de urmărire penală nu s-au finalizat până în acest moment şi că sunt în derulare proceduri judiciare de administrare de probatoriu „extrem de relevante“, inclusiv o anchetă fiscală coordonată de ANAF.

„Nici societÂŢii şi nici persoanelor fizice investigate, angajaţi ai Cotroceni Park, nu li s-a adus la cunoştinţă în mod oficial eventuala finalizare a actelor de cercetare şi întocmirea unui rechizitoriu. Credem că informaţiile vehiculate sunt speculative şi ne manifestăm în continuare încrederea în corectitudinea şi echidistanţa organelor de cercetare penală”, afirmă reprezentanţii AFI.

Mallul AFI din Cotroceni este unul dintre cele mai mari şi mai performante centre co­merciale din România, având în medie 52.000 de vizitatori pe zi.

AFI este unul dintre cei mai mari jucători din piaţa locală imobiliară, având în prezent două centre comerciale deschise, cel din Bucureşti şi cel din Ploieşti, precum şi un parc de birouri în jurul mallului AFI din Co­troceni, dintre care trei clădiri sunt deja finalizate, iar două ar urma să fie inaugurate la începutul anului viitor. Totodată, AFI mai are mai multe proiecte în plan, printre care şi construcţia unui mall la Braşov, a unui proiect de birouri pe fosta platformă industrială Inox din cartierul bucureştean Rahova, precum şi a unui proiect mixt pe fosta platformă Laromet din nordul Capitalei. Grupul AFI este controlat de miliardarul israelian Lev Leviev.

Până în urmă cu doi ani, companiile străine, denumite generic „multinaţionale”, nu erau în prim-planul anchetelor. Din acest an însă, situaţia s-a schimbat, pe masa anchetelor punându-se cel puţin patru nume de companii străine mari, unele dintre ele implicate în dosare de corupţie, aşa cum este cazul Apa Nova, unde de altfel ieri fostul director, francezul Bruno Roche, a fost pus sub control judiciar de procurori. Acesta este primul caz de expat străin pus sub control judiciar în România.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO