Companii

Procurorii DNA fac percheziţii la APIA Botoşani, într-un dosar de corupţie şi obţinere nelegală de fonduri europene

Procurorii DNA fac percheziţii la APIA Botoşani,...

Autor: Catalin Lupasteanu, Tibi Bujdei

23.09.2014, 09:22 467

Direcţia Naţională Anticorupţie arată, într-un comunicat de presă, că procurorii din DNA Suceava fac cercetări într-un dosar privind săvârşirea unor infracţiuni de corupţie, conexe infracţiunilor de corupţie şi privind obţinerea nelegală de fonduri europene.

În această cauză, procurorii fac marţi16 percheziţii domiciliare, în judeţele Botoşani şi Suceava, "dintre care două la sedii de instituţii publice, iar restul la punctele de lucru ale unor societăţi comerciale şi la domiciliile unor persoane fizice", a precizat sursa citată.

Surse judiciare au declarat, pentru MEDIAFAX, că instituţiile publice unde au loc percheziţii sunt Agenţia de Plăţi şi Intervenţii pentru Agricultură (APIA) Botoşani şi sediul unei primării din acelaşi judeţ.

Procurorul şef al DNA Suceava, Mihaela Mihai, a declarat, pentru corespondentul MEDIAFAX, că marţi ar urma să fie aduse la audieri zece persoane suspectate în acest caz şi 12 martori.

Pocurorii sunt sprijiniţi în acest caz de Serviciul Român de Informaţii şi de Brigada Specială de Intervenţie a Jandarmeriei.

Un dosar de corupţie privind suspiciunea acordării ilegale de subvenţii a fost instrumentat de DNA Suceava, în ceea ce priveşte activitatea APIA Suceava, instituţie la care, la începutul lunii iunie, au fost făcute percheziţii.

În acest dosar privind acordări ilegale de subvenţii agricole în judeţul Suceava sunt cercetaţi Dorel Gheorghe Benu, directorul general al APIA la data faptelor, Eugen Mogoş, fostul director al APIA Suceava, Delia Moldoveanu, fostul director adjunct al APIA Suceava, şi alte cinci persoane.

Cercetările în această cauză vizează admiterea la plată a unor cereri de acordare a sprijinului financiar pe suprafaţă sau în domeniul zootehnic, unor persoane fizice, juridice, parohii şi mănăstiri care nu îndeplineau condiţiile de eligibilitate. Din documentele anchetatorilor a reieşit că în anul 2012 au fost aprobate 193 de dosare, iar în 2013 alte 213 dosare de subvenţii pentru parohii şi mănăstiri din judeţul Suceava. Ancheta vizează subvenţii acordate în perioada 2012-2014, prejudiciul estimat fiind de peste cinci milioane de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO