Companii

Producători de fructe, legume sau cereale din Moldova îşi caută parteneri pe piaţa locală

Producători de fructe, legume sau cereale din Moldova...

Autor: Mirabela Tiron

31.10.2014, 00:04 1513

Producători de fructe, legume, lactate, ulei, biscuiţi sau cereale din Republica Moldova văd în România o piaţă bună de desfacere, în condiţiile în care Rusia a impus embargo la anumite produse.

Ieri, la Camera de Comerţ şi Industrie a României au fost prezenţi reprezentanţi de la aproape 30 de firme din Republica Moldova la Forumul de Afaceri România-Republica Moldova, alături de oficiali români de la Camera de Comerţ a României, dar şi de la cea din Republica Moldova.

„Producem sucuri naturale de fructe în Republica Moldova şi vrem să găsim parteneri în România pentru a exporta 70-80% din această cantitate. Am venit în România prin Camera de Comerţ pentru a găsi contacte“, spune Svetlana Vasiliu, directorul de vânzări al companiei Famnat-Fruct Srl din Republica Moldova. Firma se mai ocupă de uscarea, prelucrarea şi conservarea fructelor, dar şi de fabricarea condimentelor şi a mirodeniilor. Anul trecut afacerile companiei s-au ridicat la 3 milioane de lei moldoveneşti.

Şi Alexei Micu, directorul companiei Micu&Co Sc din Republica Moldova, care comercializează nuci dar şi grâu, porumb, floarea-soarelui, orz, spune că vrea să extindă businessul pe piaţa românească. „Vrem să găsim parteneri pentru exportul miezului de nucă“.

La forum a fost prezent şi un producător de biscuiţi din Republica Moldova, Teodor Ursu, reprezentantul firmei Acadivi, care vede în România o piaţă de desfacere. „Vrem să intrăm în magazinele mari din România, în Metro în special. Căutăm parteneri de afaceri“. Promovarea produselor în reţelele de distribuţie din România este un obiectiv şi pentru Mihai Plămă­deală, directorul de vânzări al companiei Interterm, care produce maioneză, margarină vegetală, ketchup. „Căutăm parteneri de afaceri“.

 

Export de prune, struguri şi vin

„Relaţia noastră comercială este profund marcată de semnarea Acordului de Liber Schimb cu UE. Acum este momentul să consolidăm relaţia comercială dintre cele două ţari“, a spus Iurie Reniţă, ambasadorul Republicii Moldova în România.

România ocupă locul doi în topul ţărilor partenere ale Republicii Moldova la export. În România sunt active aproape 5.000 de companii cu capital moldovenesc, în timp ce în Republica Moldova sunt circa 1.500 de firme. Datele aferente lunii septembrie arată că România a devenit principalul partener comercial al Republicii Moldova, care afirmă că exporturile de seminţe au crescut cu 550% în septembrie, cele de prune cu 4.160%, cele de struguri cu 1.190%, exportul de vin cu 145% şi că există un potenţial enorm nevalorificat. „România ne oferă aceste posibilităţi.“

Dacă înainte Republica Moldova exporta în România mărfuri industriale acum începe să exporte şi produse agricole. Semnarea acordului de asociere (Acordului de Liber Schimb) a Republicii Moldova cu Uniunea Europeană pe 27 iunie la Bruxelles oferă României perspectiva unor relaţii comerciale mult mai strânse cu vecinii de la est, având în vedere că barierele vamale urmează să fie eliminate. „România este un partener real de afaceri pentru Republica Moldova“, a precizat Mihai Daraban, şeful Camerei de Comerţ şi Industrie a României (CCIR), care a mai adăugat că  prin sistemul cameral din cele două ţări se oferă suport pentru realizarea de parteneriate comerciale.

Dacă în 2012 cea mai mare parte a exporturilor moldoveneşti către Rusia, de  32%, era reprezentată de produse vegetale şi alimentare, acum Republica Moldova se vede în situaţia de-a căută noi parteneri după embargo-ul impus de Rusia pe 18 iulie anul acesta asupra importurilor de fructe şi legume moldoveneşti. Mai mult, din 1 septembrie Rusia a introdus taxe vamale pentru importurile unor produse provenind din Republica Moldova. În septembrie premierul Republicii Moldova, Iurie Leancă, cerea UE compensaţii pentru fermierii afectaţi de embargoul impus de Rusia la importurile de fructe şi legume.

Datele din primele cinci luni ale acestui an arată că Rusia este cel mai mare partener comercial al Moldovei, cu o pondere de 20% în exporturi şi una de 15%, procente care s-au redus însă în ultimii ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO