Companii

Producătorii de energie verde: Statul doreşte falimentarea noastră

Producătorii de energie verde: Statul doreşte...

Autor: Roxana Petrescu

08.01.2016, 00:00 189

Cele mai importante organizaţii care reprezintă interesele producătorilor de energie verde spun că politica promovată în acest moment de autorităţile din România va duce la falimentarea sectorului, una dintre cele mai importante surse de investiţii în perioada 2009-2013. Nemulţumirea jucătorilor din domeniu vine în contextul în care cota obligatorie de energie verde a fost stabilită la 12,15%, mult sub nivelul de 17% prevăzut în forma iniţială a schemei de sprijin. Această cotă reprezintă de fapt procentul de energie verde pe care fiecare furnizor este obligat să-l aibă în coşul livrat clienţilor săi. Pentru a îndeplini acest procent, furnizorii achiziţionează din piaţă certificate verzi, un certificate fiind echivalentul unui MWh furnizat. Cum cota este mai mică faţă de forma iniţială a legii, documentele pe care investitorii şi-au bazat calculele de finanţare şi de rentabilitate, rezultă un exces de certificate în piaţă.

„Conform acestei valori vor fi necesare 12 milioane de certificate verzi în anul 2016 faţă de 19 milioane de certificate verzi ce vor fi emise conform estimării ANRE, generând-se astfel în 2016 un excedent de circa 7 milioane de certificate verzi la care se adaugă şi cel deja existent în piaţă de 4 milioane de certificate (conform datelor OPCOM la data de 17.12.2015). Este de semnalat şi faptul că în condiţiile acestui uriaş excedent, potrivit reglementărilor în vigoare, certificatele verzi sunt impozitate la momentul acordării şi nu la momentul efectiv al vânzării, ceea ce face ca producătorii să crediteze permanent statul deşi se află de facto în stare de insolvenţă prin nevânzarea certificatelor verzi. Practic, prin deciziile luate, autorităţile împing cu bună ştiinţă investitorii din sectorul regenerabilelor spre faliment”, arată organizaţiile de profil. Potrivit celor mai recente informaţii, la nivelul anului 2014 sectorul energiei eoliene a contabilizat pierderi de peste 2 miliarde de lei. Deja două companii care administrau proiecte eoliene au intrat în insolvenţă, potrivit informaţiilor furnizate de reprezentanţii Asociaţiei Române pentru Energia Eoliană.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO