Companii

Producătorii de mobilă merg la export după creşteri

Producătorii de mobilă merg la export după creşteri

Autor: Ioana David

27.03.2013, 00:07 887

Vânzările de mobilă pe piaţa internă vor scădea cu până în 10% anul acesta, pentru al cincilea an consecutiv, arată estimările principalilor jucători din industria de profil, singurele speranţe de creştere venind de la export, în principal de pe pieţele estice.

 „Nu văd nicio variantă în care piaţa de mobilier, vorbesc despre afacerile legale, să aibă o creştere în 2013. Dimpo­trivă, există toate datele pentru scădere în continuare“, a spus Dan Şucu, preşedintele Mobexpert, cel mai mare jucător din piaţa de mobilă, cu afaceri de 114 mil. euro în 2011.

Ultimele informaţii publice disponibile sunt cele aferente primelor 11 luni ale anului 2012, care arată o reducere cu 2,5% a vânzărilor pe piaţa internă, până la 665,6 mil. euro, potrivit Asociaţiei Producătorilor de Mobilă din România (APMR). În acelaşi interval exporturile s-au majorat cu aproape 6%.

„Ne aşteptăm la o scădere a pieţei în 2013. (…) Nu va fi o scădere cu două cifre. În cazul cel mai optimist piaţa ar rămâne la acelaşi nivel cu anul trecut“, a spus Adrian Rizea, director comercial al Lemet.

Mobila este una dintre puţinele industrii în care exporturile depăşesc importurile, dar care a fost afectată de criza ultimilor ani când mai multe fabrici au fost închise. Înaintea crizei, vânzările de mobilă erau de circa 1 mld. euro anual.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO