Companii

Producătorii de mobilă văd creşteri, dar doar la export

Producătorii de mobilă văd creşteri, dar doar la export

Autor: Ioana David

25.03.2012, 10:08 311

"Sperăm ca exporturile să crească mai mult anul acesta, însă nu vrem să ne aventurăm în estimări. (...) Mobila este unul dintre puţinele domenii în care diferenţa dintre exporturi şi importuri depăşeşte un miliard de euro", a spus Aurica Sereny, preşedintele APMGR.

Cererea mai mare de la export a venit din state precum Germania, Italia, Olanda sau Danemarca, în timp ce ţările unde exportul a scăzut sunt puţine, printre acestea aflându-se Belgia. Anul trecut, importurile de mobilă s-au ridicat la 353 mil. euro, în creştere cu 10%, iar anul acesta prognoza APMR de creştere pentru importuri este de maximum 8%.

"Dacă am lua ca barometru ultimele patru luni ale anului trecut şi primele luni din 2012, ar trebui să fim foarte optimişi. Anul trecut primul semestru a fost foarte slab şi chiar ne speriaserăm, dar din august vânzările au crescut", a spus Cristian Bilţ, preşedintele producătorului Simex.

Grupul are cinci fabrici şi intenţionează să acceseze fonduri europene pentru a construi o unitate nouă în care să producă mobilă modernă, în urma unor investiţii de 2,5-3 mil. euro. Firma a avut anul trecut un rulaj de aproape 14 mil. euro, vânzările interne generând 14% din total. Compania operează şi o reţea de 18 magazine atât în ţară, cât şi în străinătate şi vrea să mai deschidă două unităţi.

"Anul 2011 a fost cel mai bun an din ultimii zece pentru noi", a spus Mihail Popescu, preşedintele consiliului de administraţie al Mobex Târgu-Mureş. El spune că cifra de afaceri a companiei s-a majorat cu 12% faţă de 2010, când, potrivit datelor de pe site-ul Ministerului de Finanţe, Mobex a avut o cifră de afaceri de 36,7 mil. lei (8,7 mil. euro). Popescu a mai spus că anul trecut profitul companiei s-a ridicat la aproape 1 mil. euro. Aproximativ 75% din afacerile companiei se fac la export, Mobex fiind prezentă în state precum Rusia, Ucraina, Anglia, Franţa, Italia.

"Anul acesta vremea rea din România nu s-a resimţit asupra cererii externe de mobilă, iar în ianuarie şi februarie ne-am înscris în bugetul de venituri şi cheltuieli planificat", a mai spus Popescu. Compania are 800 de angajaţi, iar Popescu afirmă că ar vrea să majoreze numărul angajaţilor cu cel puţin 10%, dar că nu găseşte oameni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO