Companii

Producătorul belgian de componente pentru industria aerospaţială Sonaca a inaugurat fabrica de 12 mil. euro de la Moldoveneşti, Cluj

Producătorul belgian de componente pentru industria...

Autor: Laurentiu Cotu

10.03.2017, 20:45 1807

Producătorul de componente pentru avioane Sonaca Aerospace Transilvania, subsidiara locală a grupului belgian Sonaca cu venituri totale de 381 mil. euro şi aproximativ 2.400 de angajaţi, a deschis oficial fabrica din localitatea Moldoveneşti, judeţul Cluj, unde în prezent lucrează 30 de oameni.

Construcţia fabricii a durat 18 luni, iar primele linii de producţie au fost puse în funcţiune la jumătatea lunii septembrie 2016. Valoarea totală a proiectului a fost de 52 mil. lei (11,8 mil. euro), din care 24 mil. lei (circa 5,5 mil. euro) a reprezentant ajutorul de stat. Belgienii intenţionează să ajungă până la finalul anului în curs la 100 de angajaţi în fabrica de la Moldoveneşti, urmând ca pe termen mediu personalul să crească la aproximativ 250 de angajaţi.

’’Investiţia a fost dezvoltată pe un teren de 10.000 de metri pătraţi, unde vom produce componente pentru avioanele Airbus A320, dar şi pentru un producător de avioane din Brazilia. Fabricăm piese din aluminiu pentru bordul de atac şi partea frontală a aripii, dar şi componente din fibră de carbon pentru constructorul brazilian’’, a declarat Laurent Maroy, directorul general al Sonaca Aerospace Transilvania.

Belgienii au ales localitatea Moldoveneşti pentru dezvoltarea acestui proiect deoarece este situată în apropierea autostrăzii Transilvania, nu departe de graniţa cu Ungaria, iar angajaţii sunt bine pregătiţi. Fabrica Sonaca din Moldoveneşti va livra în acest an componente pentru 24 de avioane Airbus, potrivit companiei.

Unitatea de producţie a fost dezvoltată pe un teren cumpărat de Sonaca de la dez­voltatorul ceh de parcuri logistice CTP Invest, potrivit documentelor Agenţiei pentru Protecţia Mediului Cluj. Lucrările au fost executate de compania Wincon din Cluj-Napoca, controlată de antrepre­norii Bogdan şi Werner Irsik, potrivit unor informaţii furnizate anterior de compania clujeană de construcţii.

Compania belgiană a obţinut în 2015 un ajutor de stat de circa 5,5 mil. euro pentru finanţarea proiectului din judeţul Cluj. Mai mult, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvol­tare (BERD) a acordat companiei Sonaca un împrumut pe termen lung, în valoare de circa 8 mil. euro, pentru finanţarea construcţiei fabricii din judeţul Cluj.

Localitatea Moldoveneşti este situată la 45 de kilometri de Cluj-Napoca şi la doar 14 kilometri de Turda, având o suprafaţă totală de 14,5 hectare şi o populaţie de 3.247 de locuitori, potrivit informaţiilor de pe site-ul primăriei. Tot la Moldoveneşti, lângă actuala fabrică de componente pentru avioane, Sonaca împreună cu francezii de la Novae Aerospace intenţionează dezvoltarea unui nou proiect, o investiţie de 18 mil. euro, într-o unitate de producţie a pieselor metalice ce vor fi utilizate în subansamblurile fuselajelor sau a aripilor avioanelor, potrivit unor informaţii furnizate anterior de oficialii Sonaca.

Compania belgiană Sonaca se ocupă de dezvoltarea, fabricarea şi asamblarea de structuri avansate pentru avioane mari, fiind cunoscută în special pentru producerea de componente pentru aripi. Sonaca este furnizor pentru companii precum Airbus, Embraer, Dassault Aviation, Bombardier şi Gulfstream. Sonaca are sediul central în Belgia şi deţine unităţi de producţie în Belgia, Brazilia, Canada, China şi România. În 2015, veniturile globale ale grupului Sonaca au ajuns la aproape 381 mil. euro, profitul obţinut a fost de 33 mil. euro, iar numărul de angajaţi s-a apropiat de 2.400 de oameni. 

În România se produc componente, subansambluri, elemente de aerostructuri, trenuri de aterizare, componente electronice pentru cockpit pentru Boeing, Airbus şi Bombardier. De exemplu, în România se produce în prezent cea mai mare componentă a fuselajului pentru Airbus 380, bordul de atac al aripilor, precum şi alte componente de aerostructură complexe.

laurenţiu.cotu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO