Companii

Producatorul Chio Chips si-a facut o fabrica la Ghimbav - Brasov cu 7 milioane de euro

Producatorul Chio Chips si-a facut o fabrica la Ghimbav - Brasov cu 7 milioane de euro
21.01.2010, 23:22 8088

Compania germana Intersnack, al doilea mare jucator pe piatachips-urilor din cartofi, a finalizat anul trecut o investitie de 7mil. euro intr-o fabrica la Ghimbav, judetul Brasov. Acesta estesingurul proiect mare de investitii realizat in 2009 pe piatasnack-urilor sarate, un segment afectat de scaderi in consum.

"Am mutat fabrica din Brasov la Ghimbav, deoarece avea un viitorincert: hala de productie era un spatiu inchiriat in incinta fosteiintreprinderi Tractorul si, in plus, nu avea capacitatile sidimensiunile necesare companiei noastre. Noua unitate de productiea implicat investitii de peste 7 milioane de euro", a declaratCristian Rey, directorul general al Intersnack Romania.

Compania, cu afaceri de 39 mil. euro in 2008, si-a planificataceasta investitie inca din 2007, cand vanzarile cresteau cu 20 -30% pe an. Rey a mai spus ca anul trecut chipsurile Chio

si-au diminuat vanzarile fata de 2008 din cauza declinului dinconsum, insa a subliniat ca decizia de a merge inainte cu planurilede investitii a avut alte motivatii.

"Angajamentul Intersnack pe piata romaneasca este pe termenlung. In plus, au contat dimensiunea pietei, gradul de dezvoltareal organizatiei la nivel local, precum si pozitia solida pe care oavem pe piata. Colaborarea excelenta cu fermierii locali (cartofiidin care facem chipsuri sunt achizitionati integral din Romania) afost un alt argument hotarator", a afirmat directorul.

Compania germana are 140 de angajati la Ghimbav in acest moment,majoritatea acestora fiind mutati din Brasov. Terenul noii fabricia fost achizitionat de la compania romaneasca Raptronic, furnizorde echipamente de productie din industria alimentara. Intersnack ademarat productia de chipsuri in Romania in anul 2003, fostaunitate din Brasov avand la acea data 200 de angajati. In momentulinaugurarii primei fabrici locale, reprezentantii companiei anuntaufinalizarea unei investitii de un milion de euro la Brasov siplanuri de a majora aceasta suma pana la 3,5 mil. euro.

Doi giganti pe o piata de 200 mil. euro

Pe langa chipsuri din cartofi, Intersnack Romania produce inprezent si snack-urile sarate Maxi Mix, Pom Bar sau Brezli, atatpentru piata locala, cat si pentru export.

Compania a realizat in 2008 o cifra de afaceri de 39 mil. eurosi un profit brut de circa 0,2 mil. euro, potrivit datelorraportate la Ministerul de Finante.

Cel mai mare jucator pe piata snack-urilor sarate este in acestmoment grupul american PepsiCo, cu vanzari de aproape 98 mil. euroin 2008. PepsiCo a intrat pe piata romaneasca de profil la fineleanului 2004 prin achizitia Star Foods, iar cele mai mari schimbaripe care le-a adus pana acum in companie au vizat tehnologiile deproductie si brandurile din portofoliu. La inceputul anului 2007 afost adus pe piata locala brandul international Lay's dinportofoliul PepsiCo, care a inlocuit brandul Star Chips.

Pe piata activeaza si cativa producatori mai mici cu actionariatromanesc, printre cei mai cunoscuti fiind Standard Snacks, cuafaceri de aproape 14 mil. euro in 2008. Piata este estimata lapeste 200 mil. euro, cel mai dezvoltat segment fiind cel alchipsurilor din cartofi, cu o valoare de 100 - 150 mil. euro. Dupace a ajuns la un volum de 20.000 de tone in 2007, piata locala asnack-urilor sarate a inceput sa-si diminueze cresterea in urma cudoi ani, pentru ca in 2009 sa fie inregistrat un declin in consum,potrivit datelor de la companii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO