Companii

Producatorul de cablaje Alcoa a renuntat la trei fabrici cu 5.000 de angajati. Leoni, Kromberg & Schubert si SEWS preiau operatiunile

Producatorul de cablaje Alcoa a renuntat la trei fabrici cu 5.000 de angajati. Leoni, Kromberg & Schubert si SEWS preiau operatiunile
24.05.2010, 23:14 3139

Producatorii de cablaje auto Leoni, Kromberg & Schubert siSEWS au preluat cele trei fabrici locale ale companiei americaneAlcoa, care a renuntat in Romania la un business de peste 30 demilioane de euro si aproape 5.000 de angajati la nivelul anului2008.

Alcoa, care si-a inceput activitatea de productie in Romania in2001 prin constructia unei fabrici in localitatea aradeana Nadab, avandut in cursul anului trecut activitatea de productie de cablajeauto la nivel international catre fondul de investitii americanPlatinum Equity, la numai cateva luni dupa ce anuntase ca are inplan transferul productiei unor componente dintr-o fabrica dinCehia, care se inchide, la unitatile romanesti.

Divizia vanduta catre Platinum Equity avea operatiuni in 13 tarisi angaja 17.500 de oameni.

Platinum Equity, care detine companii din sectorul industrial,logistic, IT, telecom, media si real estate, a vandut apoifabricile din Nadab (Arad), Caransebes (Caras Severin), si Beius(Bihor) catre trei actori importanti din sectorul cablajelor,tranzactiile fiind finalizate recent. Astfel, producatorul decomponente german Kromberg & Schubert a preluat cea mai mareunitate de productie detinuta anterior de Alcoa, cea de laNadab.

"Noi am preluat fabrica cu toate mijloacele si angajatii, iaracum mai trebuie eficientizate activitatile. Valoarea tranzactieieste confidentiala, dar in aceste cazuri contractul, comanda delucru, poate fi mai scump decat fabrica in sine", a declarat OvidiuRosiu, directorul general al Kromberg & Schubert Timisoara.

Timisoara, un oras prea scump

Kromberg & Schubert activeaza in Romania din anul 2000, canda inaugurat fabrica din Timisoara, investind apoi in 2005 intr-o adoua unitate de productie la Medias si un centru de cercetare laSibiu. Impreuna cele doua fabrici generau afaceri de 47 de milioanede euro si angajau mai mult de 5.000 de oameni, potrivitrezultatelor din 2008.

"Din cauza crizei am avut de taiat, pentru ca daca clientiinostri au scazut, asa am facut si noi. Am ajuns acum la 1.600 deoameni de la 3.000 in fabrica din Timisoara. Acum insa se pare cavin comenzi", a spus Rosiu.

De ce a cumparat insa Kromberg & Schubert fabrica Alcoa, inconditiile in care activitatea generala este mai redusa decat inanii anteriori?

"La Nadab se fabrica un produs nou, exista un contract defurnizare nou, iar costurile sunt mai scazute. Timisoara a devenitun oras scump", a spus Rosiu. Si Leoni AG, unul dintre cei mai mariactori din industria de componente auto din Romania, a preluat lainceputul lunii mai 2010 o fabrica a Alcoa, cea de la Beius. Leoniare deja fabrici in Arad, Bistrita, Pitesti si afaceri de peste 200de milioane de euro in Romania. Fabrica din Beius, construita in2006, are 375 de angajati si va genera afaceri de 5 milioane deeuro anual, potrivit reprezentantilor companiei.

"Preluarea are un caracter confidential si nu putem divulgavaloarea tranzactiei. In orice caz, noi estimam ca vanzarile nouluinostru business vor trece de 5 milioane de euro pe an", a declaratSven Schmidt, director de comunicare al Leoni AG.

SEWS, noul proprietar al fabricii dinCaransebes

Cea de-a treia fabrica a Alcoa, construita in 2003 inCaransebes, a fost preluata, potrivit unor surse din piata, decatre compania Sumitomo Electric Wiring Systems.

SEWS, care detine in prezent fabrici in Deva, Orastie, AlbaIulia si Brad, estima anul trecut scaderi de 20% ale businessului,la circa 105 milioane de euro, si urmarea transferul unor contractede la o fabrica din Polonia in Romania.

In 2010 SEWS a revenit la strategia de extindere prininaugurarea unui nou punct de lucru in Brad, unde are 200 deangajati, si prin preluarea fabricii Alcoa Caransebes.Reprezentantii SEWS nu au putut fi contactati pentru detalii cuprivire la tranzactie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO