Companii

Producatorul de medicamente LaborMed: Nu excludem o eventuala achizitie in urmatorii ani

Producatorul de medicamente LaborMed: Nu excludem o eventuala achizitie in urmatorii ani

Xeni-Camelia Dicu, director general al LaborMed Pharma: In viitor, nimeni nu poate sa excluda o eventuala achizitie. Acesta este in general trendul la nivelul pietei farmaceutice. Intrebari (din partea jucatorilor strani - n. red. ) primim de circa doi ani de zile de cand piata a devenit extrem de atractiva pentru investitorii financiari, dar si strategici. LaborMed fiind dupa Antibiotice urmatoarea companie ca si dimensiuni, prezinta interes. Nu avem in acest moment un proces de vanzare.

08.05.2007, 16:49 175

LaborMed Pharma, unul dintre cei mai mari producatori locali de medicamente, a investit 13 mil. euro intr-un centru de productie propriu in Bucuresti, investitie care asigura triplarea capacitatii de productie pana la 1,5 mld. doze anual.
Banii necesari noii unitati au provenit din profitul reinvestit (7 mil. euro) si un credit contractat de la la BRD (6 mil. euro). Anterior acestei investitii facilitatile de productie ale companiei se desfasurau in doua locatii inchiriate, ambele in Capitala.
"Ne-am dorit sa investim intr-o locatie care sa fie in proprietatea noastra. In contractele de inchiriere pe care le aveam nu era prevazuta perspectiva cumpararii acestor spatii. Pe de alta parte, standardele legate de fabricatia in domeniul farmaceutic au crescut de la aparitia noastra ca producator si pana in prezent. Astfel incat chiar daca am fi avut posibilitatea achizitionarii acestor spatii, ar fi fost greu de adaptat noilor standarde din punct de vedere constructiv", a declarat Xeni-Camelia Dicu, director general al LaborMed Pharma.
In acest moment, LaborMed Pharma este singura companie din Top 20 al principalilor jucatori din industrie al caror actionari sunt persoane fizice. In afara de Antibiotice Iasi (detinut de AVAS si care urmeaza sa fie privatizat), restul producatorilor de generice au trecut in ultimii ani in portofoliul gigantilor mondiali.
"Daca urmarim evolutia mondiala in farma vom vedea ca aici competitia pe generice este cel mai fierbinte subiect. Se estimeaza ca ea va creste in conditiile in care toate companiile de profil incearca sa-si consolideze pozitiile. Tot pornind de la o analiza a pietei internatioanle, jucatorii independenti, de talie medie au mai putine sanse sa reziste comparativ cu jucatorii de talie mare. Si in Romania aceasta globalizare ar putea ridica probleme companiilor in functie de marimea acestora", spune directorul LaborMed.
In ceea ce priveste o posibila preluare a LaborMed, reprezentantii companiei spun ca nu exista in prezent in derulare un asemenea proces.
"In viitor nimeni nu poate sa excluda o eventuala achizitie. Acesta este in general trendul la nivelul pietei farmaceutice. Intrebari (din partea jucatorilor strani - n. red.) primim de circa doi ani de zile de cand piata a devenit extrem de atractiva pentru investitorii financiari, dar si strategici. LaborMed fiind dupa Antibiotice urmatoarea companie ca si dimensiuni, prezinta interes. Nu avem in acest moment un proces de vanzare", a explicat Xeni-Camelia Dicu.
LaborMed Pharma vizeaza pentru acest an o cifra de afaceri de 35 mil. euro, in timp ce in primul trimestru compania a inregistrat vanzari de aproximativ 6,7 mil. euro LaborMed Pharma a incheiat anul 2006 cu vanzari de 26 mil. euro, in crestere cu 32,4% fata de 2005 si cu 9% peste cresterea pietei. Cota de piata a companiei la finalul anului trecut a fost de aproape 2%, cu o crestere de peste 7%. Producatorul a fost infiintat in urma cu 17 ani, ocupand locul 17 in topul jucatorilor de profil, potrivit informatiilor furnizate.
Lucrarile de constructie a fabricii din Bucuresti au inceput in 2005 si au fost finalizate la sfarsitul anului trecut, restul intervalului de timp fiind folosit pentru primirea inspectiilor ANM (Agentia Nationala a Medicamentului).
"La una dintre vechile locatii am renuntat de indata ce am obtinut autorizarea de functionare pentru aceasta unitate. La cealalta urmeaza sa renuntam in scurt timp pentru activitatea de fabricatie. Mai avem o perioda de inchiriere valabila si urmeaza sa mentinem acolo laboratorul bioanalitic", a precizat Dicu.
LaborMed are in vedere transferarea tuturor produselor din portofoliu in aceasta noua locatie. "Defalcat, lucrarile de constructie au reprezentat 5,4 milioane de euro echiparea spatiilor de productie, depozit si laboratoare 3 milioane de euro, alte 3 milioane de euro au mers in echipamente noi de fabricatie. Aparatura de laborator a costat 270.000 de euro, iar aparatura de masura si control alte 200.000 de euro", a spus Dicu.
Terenul pe care a fost construita fabrica se intinde pe o suprafata de 13.400 de metri patrati si a fost achizitionat in doua etape, prima in 1998 (10.000 de metri patrati) si restul in 2002.
In cadrul fabricii lucreaza 150 de persoane, insa la nivelul LaborMed (incluzand aici si distribuitorul LaborMed Pharma Trading), sunt angajate circa 380 de persoane.
De asemenea LaborMed are in vedere si dezvoltarea de parteneriate sub forma de contract manufacturing cu producatori internationali. LaborMed este prezenta si cu activitati de export, acestea reprezentand aproximativ 3% din vanzari, insa si-a propus cresterea acestei activitati cu 3-5% anul acesta si cu 10-15% pe termen mai lung.
Evolutia modesta a exporturilor companiei a fost influentata de schimbarea reglementarilor pe plan local, ceea ce a ingreunat si activitatile pe alte piete. Totodata statele in care compania exporta sunt puternic concurentiale.
"Federatia Rusa, spre exemplu, beneficiaza de o industrie locala puternica. De asemenea aici au o pozitie solida companiile indiene, care exercita o presiune pe pret extraordinara. De obicei aici intra cei care reusesc sa obtina preturi foarte mici. Pe de alta parte exista probleme in ceea ce priveste recuperarea banilor. Trebuie sa fii foarte bine reprezentat si pe partea de distributie si sa ai un model de afaceri solid. Noi nu am avut bani suficienti ca sa investim in partea de distributie si marketing in asa fel incat sa asiguram canale sigure", a explicat Dicu.


LaborMed pe piata
Cuprinde producatorul LaborMed Pharma si distribuitorul LaborMed Pharma Trading;
Are 380 de angajati;
A realizat in 2006 vanzari de 26 mil. euro, iar tinta pentru acest an este de 35 mil. euro;
A finalizat o investitie de 13 mil. euro intr-o unitate de productie;
Are in portofoliu peste 80 de medicamente generice;
Principala arie terapeutica in care activeaza este cea a medicamentelor cardiovasculare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO