Companii

Producatorul de mezeluri Medeus a intrat in insolventa: „Bancile prefera sa crediteze statul decat sa acorde noi linii de credit producatorilor”

Producatorul de mezeluri Medeus a intrat in insolventa: „Bancile prefera sa crediteze statul decat sa acorde noi linii de credit producatorilor”

Vanzarile de mezeluri au scazut in acest an cu 15% fata de 2008

02.12.2009, 23:29 2010

"Nu avem datorii foarte mari comparativ cu cifra de afaceri, daram ajuns intr-un impas in ceea ce priveste lichiditatile. Din cauzascaderii ratingului de tara, ni s-a sistat creditul furnizor externde aproape un milion de euro prin intermediul caruia achizitionammateria prima (carne - n.red.) si de atunci cumparam materia primacu plata in avans", a explicat Romulus Preda, directorul deachizitii al Medeus. Odata cu intrarea in insolventa a Medeus, ceitrei actionari Daniel Marcu, Timotei Dobanda si Aurel Ion au decissa ceara insolventa si pentru Goodies '97 din Prahova, al doileabusiness din mezeluri pe care-l controleaza.

"Nis-a cerut falimentul pe Goodies si deoarece nu dispuneam delichiditati pe termen scurt actionarii au luat decizia de a cereintrarea in insolventa pentru ambele companii pentru a le puteareorganiza si a reesalona platile", a declarat Preda, adaugand caplanul de reorganizare va fi depus in luna ianuarie.

Medeus, companie care a rulat anul trecut afaceri de 20 demilioane de euro, a avut in 2008 datorii totale de 15,3 mil. euro,potrivit datelor Ministerului Finantelor, in crestere cu 60%comparativ cu anul precedent. Tot in 2008, datoriile Goodies '97,companie cu afaceri de 13,9 mil. euro in 2008, s-au ridicat la 7,9mil. euro, in scadere cu 8% fata de anul precedent, potrivitaceleiasi surse.

Grecii de la Alpha Banksi Bancpost au creditatcompania

Cele doua companii au de asemenea credite cumulate de optmilioane de euro luate de la Alpha Bank si Bancpost, potrivitreprezentantilor Medeus, care sustin ca datoriile curente alecompaniilor Medeus si Goodies sunt insa de 1,5 milioane de euro,iar din acestea, doar 600.000 de euro sunt datorii scadente.

Cu toate acestea, reprezentantii Medeus sustin ca principalaproblema cu care producatorul de mezeluri s-a confruntat anulacesta nu a fost nici restituirea creditelor bancare, care sustinca sunt achitate la zi, nici scaderea vanzarilor cu 15% sauintrarea in insolventa a mai multor lanturi de magazine, ci lipsade lichiditati pentru achizitia materiei prime.

El a explicat ca pana la finalul anului trecut, totiproducatorii de mezeluri achizitionau de la furnizorii externicarne pe credit, pe care o puteau plati intr-o perioada de 30 panala 45 de zile. Marfa achizitionata era asigurata de Coface, unadintre cele mai mari firme de colectare debite si de asigurari derisc comercial. Pe fondul acestei asigurari si a credituluifurnizor, producatorii de mezeluri puteau achizitiona intr-o lunamarfa in valoare de o anumita suma limita pentru fiecare furnizorin parte.

"Daca aveai cinci furnizori, puteai sa achizitionezi marfa de750.000 de euro pe luna pe care o plateai in minim o luna", aexplicat Preda.

Cum s-a ajuns la lipsa de lichiditati

Atunci cand ratingul de tara al Romaniei a cazut, odata cuintrarea in recesiune, Coface nu a mai asigurat aceasta marfa, iarfurnizorii nu au mai acordat marfa pe credit, ci doar cu banii jos."Am pierdut astfel acele lichiditati lunare de aproape un milion deeuro. Deoarece bancile nu ne-au creditat, a trebuit sa luam acestibani din lichiditatile proprii", a declarat reprezentantul Medeus,adaugand ca "bancile prefera sa crediteze statul decat sa acordenoi linii de credit producatorilor".

La aceasta necesitate de a plati materia prima in avans, care adeterminat aparitia de restante catre furnizori, s-a adaugat sidevalorizarea puternica a leului de la inceputul acestui an.

"Noi avem contracte incheiate cu lanturile de magazine dinretailul modern, unde nu poti schimba preturile de azi pe maine, ciin minimum 30 de zile. Iar atunci cand materia prima s-a scumpit cu20% la inceputulanului din cauza devalorizarii leului, nu am putut scumpi produseletimp de o luna, ceea ce a determinat pierderi financiare", acompletat directorul de achizitii al producatorului demezeluri.

O afacere dezvoltata prin credite si fondurieuropene

Producatorul de mezeluri Medeus a fost infiintat in 1992, deDaniel Marcu, actionarul majoritar al companiei cu 80% din titluri,si prietenii sai, Dobanda Timotei (15% din actiuni) si Ion Aurel(5% din actiuni). Cei trei au dezvoltat afacerea prin credite siproiecte Sapard, investitiile totale realizate depasind 20 demilioane de euro.

In urma cu 17 ani, compania detinea o singura fabrica cu ocapacitate de productie de 1,5 tone de mezeluri pe zi si 15angajati. Actionarii companiei controleaza in prezent doua fabrici,in Bucuresti si localitatea Ceptura, judetul Prahova, cu ocapacitate de productie de peste 30 de tone pe zi cu care acoperaprin distributie proprie partea de sud a tarii.

Grupul de companii, cu aproximativ 360 de angajati, a investitin ultimii ani peste cinci milioane de euro si in constructia uneia treia unitati de productie, in Chitila, judetul Ilfov. Cei treioameni de afaceri intentionau in urma cu doi ani sa mute intreagaproductie din Bucuresti in Chitila, terenul pe care este situatafabrica din Capitala fiind evaluat in 2007 la 17 mil. euro. Toateinvestitiile companiei au fost sistate din lipsa de finantare.

"Fabrica din Chitila este finalizata in prezent doar inproportie de 85%. Suntem la zi cu platile catre banci, dar nu ne-aumai ajutat pentru a termina aceasta investitie, prin suplimentareacreditului de investitii", a explicat directorul Medeus.

Tot ca urmare a efectelor crizei economice, Medeus a oprit inprima parte a acestui an productia de mezeluri fierte-afumate dincadrul fabricii detinuta in Bucuresti, aproape 50 de angajati fiinddisponibilizati in urma acestei decizii. Majoritatea liniilor deproductie au fost relocate in cadrul fabricii Goodies, care apreluat 80% din productia Medeus in franciza.

Grupul Medeus

  • Detinut de Daniel Marcu, Timotei Dobanda si Aurel Ion
  • Doua fabrici: in Bucuresti si Ceptura (Prahova - prin companiaGoodies 97)
  • A investit 5 mil. euro in constructia unei fabrici in Chitila,Ilfov
  • Fabrica este finalizata in proportie de 85%
  • Actionarii au vrut sa vanda terenul pe care este situatafabrica din Bucuresti, in 2007
  • Valoarea terenului era atunci de 17 mil. euro
  • Compania a sistat anul acesta toate investitiile pe fondulcrizei financiare
  • A oprit productia de mezeluri fierte-afumate din Bucuresti
  • A disponibilizat 50 de angajati

Surse: compania, Ziarul Financiar

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO