Companii

Producatorul de mobila Silvarom a ramas fara jumatate dintre angajati in mai putin de un an

Producatorul de mobila Silvarom a ramas fara jumatate dintre angajati in mai putin de un an

Ioan Marginean, directorul economic al Silvarom: Cursul ar trebui sa ramana la acest nivel cel putin jumatate de an ca sa putem reincepe exporturile. Un client pierdut cu care aveam relatii de 8-10 ani acum s-a dus la producatori din Cehia sau Polonia, iar pentru a-l aduce inapoi trebuie sa avem pe ce ne baza.

20.03.2008, 15:48 478

Silvarom a ajuns in prezent la 400 de angajati, fata de peste 725 de salariati la jumatatea anului trecut. "Multi dintre ei au plecat in afara tarii, insa multi au mers si in constructii, unde salariile sunt duble fata de ceea ce oferim noi. Valul acesta de plecari ne-a luat prin surprindere", a spus Ioan Marginean, directorul economic al Silvarom.
Salariul mediu net lunar pe ramura in industria mobilei este de 220 de euro, in timp ce in constructii venitul lunar ajunge la 400-500 de euro. Reprezentantul Silvarom spune ca pana acum nu au existat cazuri de oameni care sa se fi intors in companie.
Si Alprom, un alt jucator de top din industria mobilei, a pierdut anul trecut aproximativ 400 de oameni, care au ales sa lucreze in strainatate. Dumitru Petcu, directorul general al Alprom Pitesti, spunea ca a majorat salariile angajatilor cu 20%, insa diferentele fata de salariile din Vest sunt in continuare foarte mari. Cu toate acestea trendul a fost inversat. Numai anul trecut s-au intors 20-30 de oameni, nivel insuficient comparativ cu nevoile reale ale firmei.
Si retailerul suedez Ikea, care a rulat anul trecut afaceri de 87 mil. euro, s-a confruntat cu migratia personalului, circa 25% din angajati plecand la alte companii.
Silvarom a finalizat anul 2007 cu o cifra de afaceri in scadere cu 30% comparativ cu nivelul de 60,1 mil. lei (17 mil. euro) din 2006. Scaderea de anul trecut a venit pe fondul renuntarii la activitatea de export. La nivelul industriei mobilei, activitatea de export a devenit nerentabila inca din 2004, in conditiile in care leul s-a apreciat in raport cu euro. Desi incepand cu mijlocul anului trecut moneda nationala s-a depreciat, Ioan Marginean spune ca nu exista inca un climat economic care sa fie favorabil reluarii exporturilor.
"Cursul ar trebui sa ramana la acest nivel cel putin jumatate de an ca sa putem reincepe exporturile. Un client pierdut cu care aveam relatii de 8-10 ani acum s-a dus la producatori din Cehia sau Polonia, iar pentru a-l aduce inapoi trebuie sa avem pe ce ne baza", a mai spus Marginean.
Compania a participat in luna ianuarie la un targ de profil din afara tarii, insa a evitat sa incheie contracte pentru livrari externe datorita temerilor cu privire la o volatilitate mare a cursului.
Silvarom, care avea exporturi anuale de circa 10 mil. euro, si-a restrans dramatic activitatea de export. Anul trecut, spre exemplu, contractele externe au adus numai 1 mil. euro in contul producatorului.
"Nu am reusit sa aducem tot exportul pe piata interna, desi cresterea a fost importanta", a continuat Marginean.
El a precizat ca putinele produse exportate aduc profit. "Traversam o perioada de instabilitate generala in care ne asumam niste riscuri", a mai spus Marginean. Silvarom detine 4 magazine in Bucuresti si lucreaza cu o retea de 60 de colaboratori, prin care vinde mobilier sub brand propriu.
"Primele doua luni ale anului au inceput bine, in trendul anului 2007, insa perioada de scadere la nivelul intregii industrii incepe din aprilie, pentru ca trendul pozitiv sa reinceapa din august", a mai spus reprezentantul Silvarom.
Pentru 2008, producatorul si-a bugetat o cifra de afaceri de 36,2 mil. lei (10,6 mil. euro). Silvarom detine trei fabrici de mobila de casa si o fabrica producatoare de mobilier pentru birouri. Cele mai vandute produse din portofoliul Silvarom sunt dormitoarele, mobilierul de birou si mobilierul scolar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO